Het gebit van de hond

Een hond heeft net als de mens een gebit om mee te eten. Toch zit er een groot verschil tussen het gebit van een hond en het gebit van een mens. Een hond heeft anders dan een mens tanden en kiezen om een prooi mee te vangen en te verscheuren. Dit komt omdat een hond afstamt van de wolf.
Elke hond (ieder ras) heeft in de basis hetzelfde gebit, toch kan het gebit van een hond met een korte snuit (brachiocephalen; zoals bijvoorbeeld een Franse of Engelse Bulldog, Mopshond, Boxer) er op het oog anders uitzien dan het gebit van een hond met normale snuit lengte, zoals bijvoorbeeld een herdershond. Door de veranderde vorm van de schedel van honden met een korte snuit, staan de tanden en kiezen vaak scheef. Dit komt meestal door een tekort aan ruimte voor alle tanden en kiezen.

Het gebit van de hond bestaat uit grote hoektanden en scheurkiezen, zo kan een hond een prooi vangen en verscheuren.

Waaruit bestaat het normale gebit van de hond?

Het gebit van een hond bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen (16 premolaren en 10 molaren). Een hond heeft net als een mens een melkgebit (met alleen premolaren) en een blijvend gebit (met premolaren en molaren). Een hond wordt geboren zonder tanden en kiezen. Tussen de derde en twaalfde week komt het melkgebit door. Vanaf 3 maanden leeftijd begint het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit, dit kan tot 7 maanden leeftijd duren.

Het volwassen of blijvende gebit van een hond bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren en 10 molaren. Bij het gebit van een pup ontbreken de molaren.

Problemen met het gebit van de hond

Net als bij de mens kan ook een hond problemen met het gebit hebben. Een mens heeft vaak last van gaatjes, ook wel cariës genoemd. Cariës is een aantasting van het glazuur van een tand of kies. Deze aantasting kan zich uitbreiden en de diepere structuren van een tand of kies aantasten. Bij een hond komt cariës nauwelijks voor. Wel kennen we de volgende problemen met het gebit:
Regelmatig moet een probleem aan het gebit worden opgelost door de dierenarts, zoals bijvoorbeeld een gebitsreiiging bij de hond.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram