Atopie bij de hond

Een atopie is veruit de meest voorkomende allergie bij de hond. Het is een aandoening die bij iedere hond kan optreden, maar die we bij bepaalde rassen vaker zien. Rassen waarbij we vaak een atopische dermatitis zien zijn bijvoorbeeld de West Highland White terriër, de Jack Russel en de Herder. Maar ook bij andere hondenrassen zien we zeer vaak een atopie optreden. Bij atopie heeft de hond een allergie tegen iets dat in de omgeving voorkomt. De meest voorkomende oorzaken zijn:
  • Boom- en graspollen. Afhankelijk van het soort zien we dan seizoensgebonden jeuk.
  • Huisstofmijten en omgevingsmijten.
  • Andere diersoorten. Kanaries, katten, honden, (mensen!), konijnen etc. kunnen atopie veroorzaken bij hond en kat.

Hoe uit Atopie zich bij een hond?

  • Atopie uit zich in huidontsteking en jeukklachten. Deze kunnen over het hele lichaam voorkomen. Bij de hond zien we met name jeuk in de oksels, liezen, de oren, tussen de tenen en bij de anus.
  • Secundaire infecties met bacteriën en gisten.

Hoe stel je de diagnose van een atopie bij honden?

De diagnose kan door middel van bloedonderzoek en huidtesten gesteld worden. Bij bloedonderzoek wordt gekeken naar antistoffen tegen bepaalde allergenen (de stoffen die de allergie veroorzaken zoals bijv. boompollen). Bij huidtesten worden er kleine prikjes gegeven in de huid met allergenen. Hierna wordt gekeken of er een allergische reactie ontstaat (een rood jeukend bultje). Het beste kunnen beide testen uitgevoerd worden. Het is belangrijk om een voedselallergie van te voren uitgesloten te hebben, omdat dit vals positieve uitslagen kan geven. Dit kan getest worden door het geven van een eliminatie-dieet gedurende min. 6 weken (op advies van uw dierenarts).

Hoe behandelen we Atopie?

De mooiste behandeling is hyposensibilisatie of te wel allergeenspecifieke immunotherapie = ASIT. Hierbij wordt er een oplossing gemaakt van die allergenen waarvoor de hond (of kat) allergisch is. Deze vloeistof wordt per injectie toegediend. Eerst in een kleine hoeveelheid en langzaam steeds meer. Circa 75% van de honden verbetert door deze behandeling. Het kan een tijdje duren (gemiddeld 5 à  6 maanden) voordat u resultaat van de behandeling ziet. Is de hyposensibilisatie succesvol, dan moet u de injecties levenslang blijven geven.
Daarnaast moeten de eventueel aanwezige secundaire infecties met bacteriën (meestal stafylococcen) en gisten (malassezia) bestreden worden. Deze behandeling kan tot wel zes weken duren.
Indien hyposensibilisatie niet werkt of passend is, dan blijft alleen onderdrukking met medicatie over.

Medicatie bij atopie

Er zijn verschillende medicijnen die bij atopische dermatitis ingezet kunnen worden:
  • Corticosteroïden
  • Immunosuppressiva
  • Jeukremmers
Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers. Ze zijn effectief in het onderdrukken van zowel de huidontsteking als de jeukklachten, maar kunnen, zeker bij langdurig gebruik, veel bijwerkingen geven. Immunosuppressiva: onderdrukken de afweer van zowel de huidontsteking en helpt ook tegen de jeuk. Het is effectief bij atopische dermatitis maar duurt iets langer voordat er resultaat zichtbaar is (1-3 wk). Het aantal bijwerkingen is wel een stuk lager dan bij het gebruik van cortico- steroïden. Bijwerkingen die gezien kunnen worden zijn o.a maagdarmklachten.
Jeukremmers hebben op de huidontsteking minder effect, maar ze zijn erg effectief in het onderdrukken van het meest vervelende symptoom van de allergie, namelijk de jeuk. Deze medicatie bestaat in de vorm van tabletten of in een injectie. De jeuk neemt vaak binnen een dag af.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram