Mijn kat eet niet of wil niet eten

Een kat die niet eet is een zeer veel voorkomende klacht. Om de oorzaak te achterhalen is het belangrijk een aantal stappen te doorlopen. De eerste vraag die we stellen is hoe lang de kat al niet meer eet. Ofwel eet een kat al langer niet meer, ofwel nog maar sinds kort.

Mijn kat eet nog maar sinds heel kort niet meer

Met heel kort bedoelen we 1 à 2 dagen. Daarnaast is het belangrijk om te beoordelen of er meer klachten zijn. Valt uw kat ook af, braakt de kat of zijn er andere klachten. De belangrijkste oorzaken voor een kat die sinds kort niet meer eet en verder geen klachten heeft zijn:
  • Een acute (viral) infectie.
    Dit komt echt zeer vaak voor bij katten. De meest voorkomende virale infectie bij de kat is niesziekte. De symptomen zijn een acute, soms hoge, koorts. De katten zijn inactief en stoppen vaak met eten. Daarnaast kunnen er klachten zijn zoals niezen, snotteren, oogontstekingen en kokhalzen. Andere virale infecties zijn bijvoorbeeld darmvirussen zoals het Rotavirus en het Coronavirus. Deze virussen geven darmklachten zoals braken en diarree. Het FIP virus is een speciaal soort Corona virus en geeft ook koorts en anorexie. Met name jonge (ras)katten krijgen deze ernstige ziekte. Kattenziekte is een ernstige ziekte die naast hoge koorts ook ernstige maagdarmklachten geeft zoals braken en diarree.
  • Infecties na vechten.
    Met name katers vechten vaak en ontwikkelen hierdoor ontstekingen zoals abcessen. De klachten beginnen vaak met koorts en niet eten. Na een paar dagen ontstaat er vaak een abces welke soms openbarst. Deze abcessen zien we meestal aan de kop of aan de achterkant bij de staart.
De voorgaande twee problemen komen zeer vaak voor. Het overgrote deel van de katten die plotseling stoppen met eten en minder actief zijn heeft één van deze problemen als oorzaak. Natuurlijk zijn er zeer vele andere oorzaken mogelijk die kunnen veroorzaken dat een kat niet eet. Deze zullen we hieronder bespreken.

Mijn kat eet al langer niet of slecht en/of heeft ook andere klachten

Mijn-kat-wil-niet-eten
Katten die niet willen eten gaan vaak nog wel naar de etensbak. Vaak geven eigenaren aan dat de kat wel wíl eten, maar het niet lijkt te kunnen. Meestal echter is er toch sprake van een verminderde eetlust, ondanks dit gedrag.
Om de oorzaak van het niet eten te achterhalen doen we de volgende onderzoeken:
Een goed algemeen onderzoek:
  • We kijken naar de slijmvliezen (de tong, wangen een oogslijmvliezen) of de kat bleek is. Als de kat bleek is kan dit op zeer veel problemen duiden zoals bloedarmoede of een hartprobleem. Als uw kat bleek is is het verstandig contact met ons of een andere dierenarts op te nemen.
  • We kijken in de bek van de kat. Er kunnen gebitsproblemen aanwezig zijn. Soms zit er in de bek, meestal onder de tong, een tumor (vrij zeldzaam). Ook zien we wel eens touwtjes vastzitten rond de tong.
  • We kijken naar de ademhaling van de kat. Een moeizame, snelle ademhaling (meer dan 30x per minuut als de kat slaapt) kan wijzen op een hartprobleem, astma of soms een tumor in de longen of borstholte.
  • We luisteren naar de longen en het hart om dezelfde redenen als het voorgaande punt.
  • We voelen de buik goed na of er geen afwijkingen te voelen zijn. Verdikkingen in de buik kunnen op tumoren wijzen. Soms heeft de kat iets raars opgegeten, een vreemd voorwerp, wat vast is komen te zitten in de darm.
  • We nemen de temperatuur op om te kijken of er geen koorts is. De normale temperatuur van een kat is tussen de 38 en 39 graden.
  • We voelen alle lymfeklieren na. Vergrote lymfeklieren kunnen duiden op een infectie of op een  tumor zoals maligne lymfoom.
  • We kijken of er nergens andere afwijkingen te zien of te voelen zijn. Een zwelling aan de kop bijvoorbeeld kan wijzen op een abces.
Een uitgebreid bloed en urineonderzoek:
Bij katten die niet eten doen we, als we uit het algemene onderzoek geen verdere aanwijzingen kunnen vinden een uitgebreid bloed- en urineonderzoek. Hierbij kunnen we de o.a. volgende zaken ontdekken.
  • De nierfunctie. Met een bloed en urineonderzoek kunnen we kijken of de kat een nierprobleem heeft. Katten met een nierprobleem eten vaak slechter of niet.
  • De leverfunctieLeverproblemen komen geregeld bij de kat voor.
  • We kijken of er bloedarmoede aanwezig is of een ontstekingsbloedbeeld.
  • In de urine kunnen we kijken of er een urineweg infectie is. Als we een verdenking in die richting hebben doen we meestal een urinekweek.
  • Suikerziekte. Katten die langer met suikerziekte rondlopen kunnen ook gaan stoppen met eten.
  • De schildklierfunctie. De meeste katten met een schildklierprobleem gaan meer eten. Er zijn echter ook katten die slechter gaan eten met een schildklierprobleem.
  • De zouten, zoals calcium, natrium, kalium en chloride. Deze zouten kunnen bij vele aandoeningen afwijkend zijn. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, waaronder slecht of niet eten.
  • De eiwitten, zoals albumine. Een te laag albumine kan bijvoorbeeld ontstaan bij leverproblemen, nierproblemen of darmproblemen.
  • Een röntgenopname van de borstholte (en soms buikholte).
    Hierbij kunnen we kijken of er aanwijzingen zijn voor hartfalen, longklachten (zoals astma) of vocht in de borstholte. Dit laatste zien we voornamelijk optreden bij tumoren, borstholte infecties (een zogenaamde pyothorax) of hartproblemen.
  • Een echografie van de buikholte. Met een echografie kunnen we als het ware in de buik kijken. Hiermee kunnen we heel veel problemen in de buikholte goed opsporen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde tumoren (van de darmen, de lever e.d.) of problemen in de darmen (zoals een vreemd voorwerp).

Hoe behandelen we een kat die niet wil eten?

Een kat die verder nog gezond is maar wel koorts heeft en sinds kort niet wil eten geven we meestal koortsremmers en een antibiotica kuur. Mocht er een abces aanwezig zijn dan openen we dit onder narcose (als het nog niet vanzelf open is gegaan) en spoelen we het abces grondig. Meestal zien we dat deze katten weer heel snel herstellen.
Bij katten die al langer klachten hebben of meer klachten hebben moeten we eerst de oorzaak achterhalen. Afhankelijk van de diagnose stellen we dan een behandeling in.
Mijn-kat-wil-niet-eten-een-abces
Een abces bij een kat die niet wil eten. Onder narcose openen we het abces en spoelen we dit grondig.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram