Home > Expertises > Tandheelkunde: gebitsbehandeling van uw hond of kat.
Tandheelkunde: gebitsbehandeling van uw hond of kat.
Tandheelkunde is een expertise die zich bezig houd met het gebit van uw huisdier. Veel huisdieren hebben problemen met het gebit, maar meestal vallen de problemen een eigenaar in het begin niet op. De meeste honden en katten blijven namelijk goed eten, ondanks een slecht gebit.
Indien gewenst kunnen wij de zorg na het inslapen regelen. Dit kan ofwel via het crematorium/dierenbegraafplaats, ofwel via de gemeente plaatsvinden.
Tandheelkundige zorg in de spreekkamer
Goede tandheelkundige zorg kan in een dierenartspraktijk niet ontbreken. Goede tandheelkundige zorg begint al in de spreekkamer. Het is namelijk erg belangrijk gebitsproblemen in een vroeg stadium te constateren en vervolgens juist te behandelen. Laat uw dierenarts dan ook altijd het gebit controleren van uw huisdier en laat u vervolgens adviseren over de behandel mogelijkheden. Op de pagina Het gebit van de hond en de pagina Gebitsproblemen bij katten kunt u meer lezen over het gebit van uw hond of uw kat en de meest voorkomende gebitsproblemen bij de hond en de kat.
Laat de dierenarts altijd goed het gebit beoordelen, dan kunnen gebitsproblemen op tijd worden vastgesteld.
Gebitsbehandeling bij uw hond of kat
Wanneer de dierenarts in de spreekkamer een probleem met het gebit vaststelt, wordt er meestal door de dierenarts geadviseerd een gebitsbehandeling uit te voeren. Een goede gebitsbehandeling, vindt altijd onder narcose plaats. Onder narcose kan je het gebit van een huisdier beter behandelen omdat:
- Je alleen onder narcose gebruik kan maken van een ultrasoon reinigingsapparaat en een apparaat om de kiezen en tanden te polijsten.
- Je ook de achterste kiezen goed kan reinigen en polijsten. Deze achterste kiezen zijn vaak het meest aangedaan.
- Je ook onder het tandvlees, in de gingivale holte, kan reinigen.
- Je veel beter de binnenzijde van tanden en kiezen, de linguale zijde, kan reinigen.
- Regelmatig moeten er tanden of kiezen worden getrokken (extracties). Soms lijkt het alsof er nog geen sprake is van paradontitis of afwijkingen aan een tand of kies (zoals Feline Odontonclastische Resorptie Leasies bij de kat), maar blijkt tijdens de reiniging van het gebit dat er wel degelijk ontstekingen van de gebitsondersteunende weefsels speelt of er wordt een kies of tand worden aangetroffen met een breuk, afgebroken deel of glazuurdefect.
- Bij twijfel over de gezondheid van een tand of kies moet er een dentale röntgenopname worden gemaakt. Op deze opname is de volledige tand of kies met de omliggende weefsels goed te beoordelen.
Narcose is voor veel eigenaren een reden om geen gebitsbehandeling te laten uitvoeren. Narcose heeft altijd een risico, maar wij gaan er op onze praktijken erg zorgvuldig mee om. Wij passen de narcose aan op basis van de leeftijd, een algemeen onderzoek en een bloedonderzoek. Zo kunnen ook oudere dieren met gebitsproblemen op een zeer goede en veilig manier worden behandeld.
Tijdens een gebitsbehandeling kan bij twijfel over de gezondheid van een kies, met behulp van een röntgenfoto de volledige kies en het omliggende weefsel worden beoordeeld. Op deze röntgenopname ziet u drie kiezen van een kat.
Wat kost een gebitsbehandeling bij de hond en kat?
De kosten van een gebitsbehandeling zijn afhankelijk van het dier (ras, gewicht, leeftijd) de gezondheid van het dier (hartfunctie, leverfunctie, nierfunctie) en de status van het gebit. Een eenvoudige reiniging van een jonge, gezonde hond van een klein ras zal goedkoper zijn dan een reiniging met het trekken van kiezen of tanden van een oude hond van een groot ras met hartruis. De kosten van een gebitsreiniging zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- Consult vooraf aan de gebitsbehandeling: als de dierenarts uw hond of kat nog niet eerder of al lange tijd niet gezien heeft, dan adviseren wij eerst op consult te komen zodat de gezondheid van uw huisdier kan worden gecontroleerd en het gebit kan worden beoordeeld. Tijdens dit consult kan vaak ook een kostenschatting voor de benodigde behandeling worden gemaakt.
- Bloedonderzoek vooraf aan de narcose: bij ieder dier is het verstandig om vooraf aan een narcose de functie van de nieren en lever te controleren. In verband met de te gebruiken narcose middelen, maar ook om een goed beeld te vormen over de gezondheid van het dier. Dit bloedonderzoek is niet verplicht, maar vooral bij de oudere dieren adviseren wij sterk dit bloedonderzoek.
- De narcose middelen en pijnstilling: de gebruikte medicatie voor de narcose en pijnstilling zijn afhankelijk van de leeftijd, de gezondheid en het gewicht van het dier. Kosten zijn voor hoeveelheid en soort medicatie verschillend.
- De gebruikte materialen zoals een braunule, infuussysteem, tube, hechtmateriaal, etc.
- De gebitsreiniging zelf: de kosten van de gebitsreiniging bestaan uit het gebruik van de daarvoor bestemde materialen en de benodigde tijd.
- Dentale röntgenopnames: wanneer er twijfel is over de gezondheid van een kies of tand dan kunnen er met een speciaal röntgenapparaat foto’s worden gemaakt van de kies of tand. Op deze foto’s kan de gezondheid van een kies of tand goed worden beoordeeld.
- Extracties van elementen: het trekken van kiezen en tanden kost erg veel tijd en vereist bepaalde apparatuur. Wanneer er kiezen en tanden moeten worden getrokken zullen de kosten meer worden, afhankelijk van het aantal en de moeilijkheid van de extracties.
Tijdens een consult vooraf aan een behandeling kan altijd een kostenschatting of kosten indicatie worden gegeven. Wij streven er naar deze kostenschatting aan te houden. Het kan bij een gebitsbehandeling altijd voorkomen dat het gebit slechter blijkt dan vooraf ingeschat. De kosten kunnen dan hoger uitvallen dan de kostenschatting die is afgegeven. Wij zullen u tijdens de ingreep hier altijd telefonisch van op de hoogte houden.
Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina of heeft uw huisdier een probleem met het gebit, neem dan gerust contact met ons op of maak direct een afspraak. Wij helpen u graag.
Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail