Vaccinatie of inenting

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om uw huisdier ook goede preventieve zorg te geven. Door middel van goed vaccineren zijn gelukkig vele ernstige en zelfs dodelijke ziektes bij de hond, kat, het konijn en andere diersoorten te voorkomen.
Vaccineren is een maatproces. We vaccineren onze huisdieren tegen meerdere ziektes. De vaccinaties of inentingen bij pups en kittens zijn erg belangrijk en vormen de basis voor een goede bescherming. Uit onderzoek is gebleken dat voor sommige vaccinaties (inentingen) bij volwassen dieren, een beschermingsduur van meer dan 1 jaar geldt. Bij de hond en de kat wordt er daarom ook afgewisseld met de grote en kleine cocktail. Vaccinaties (inentingen) met een beschermingsduur van drie jaar worden met een interval van drie jaar gegeven (grote cocktail). Vaccinaties (inentingen) met een beschermingsduur van 1 jaar worden elk jaar gegeven (klein cocktail). Tegenwoordig is het ook mogelijk om de nog aanwezige bescherming voor een aantal ziektes te meten in het bloed. Als het dier nog voldoende beschermd is, hoeft dat jaar de vaccinatie voor deze ziektes niet gegeven te worden. Hierover kunt u meer lezen op de pagina De VacciCheck – Titerbepaling.
vaccinatie-kitten
Vaccinatie of inenting bij kittens en pups is de basis van een goede bescherming. Daarnaast is ook goed lichamelijk onderzoek belangrijk. Op de injectie kunnen ze soms reageren, maar de meeste pups en kittens merken er niets van.
Een vaccinatieconsult is net zo belangrijk. Naast vaccineren om ziektes te voorkomen is het ook erg belangrijk dat uw huisdier jaarlijks goed wordt nagekeken. De eerste tekenen van aankomende ziektes of problemen kunnen door een dierenarts worden herkend en als nodig behandeld. Dieren kunnen ons niet vertellen wat ze voelen, dus een goed onderzoek is belangrijk om aankomende problemen voor te zijn. Tijdens een vaccinatieconsult wordt uw dier door onze dierenartsen volledig onderzocht. Wanneer de dierenarts afwijkingen vaststelt, zal de dierenarts deze met u bespreken en een mogelijke behandeling voorstellen. Daarnaast is het mogelijk om, met name bij oudere dieren, een bloed en/of urine onderzoek te doen om verborgen problemen op te sporen. Veel voorkomende problemen zoals nier-, lever- en schildklierproblemen, welke in een vroeg stadium vaak goed te behandelen zijn, kunnen we zo tijdig opsporen. Hierover kunt u meer lezen op onze pagina Gezondheidsscreening.
Moet uw huisdier worden gevaccineerd of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram