Maligne lymfoom bij de hond

Maligne lymfoom is een zeer veel voorkomende tumor bij de hond. De meest voorkomende vorm is de multicentrische (zie ook: “wat is maligne lymfoom”). Hierbij zijn er één of meerdere lymfeklieren bij de hond vergroot.
Alhoewel genezing zelden mogelijk is kunnen we honden met maligne lymfoom zeer goed behandelen. De eerste keuze behandeling van maigne lymfoom bij de hond is met chemotherapie. Dit geeft bij veel mensen een erg negatieve associatie, echter, honden reageren gemiddeld zeer goed op chemotherpaie en hebben veel minder vaak bijwerkingen.
Denkt u dat uw hond maligne lymfoom heeft of is er bij uw hond maligne lymfoom geconstateerd? Onze dierenartsen zijn zeer ervaren in de behandeling van deze honden. Neem voor vragen dus gerust contact met ons op.

Wat is maligne lymfoom bij de hond?

Maligne lymfoom is een tumor uitgaande van de lymfocyten. Dit zijn afweercellen die in het bloed circuleren en aangemaakt worden in het beenmerg, de lymfeklieren en de milt. Lymfeklieren zijn afweerorgaantjes die met de lymfevaten het lymfoied systeem vormen.
In theorie kan overal dit soort tumoren ontstaan, dit omdat er door ons hele lichaam heen lymfoied weefsel (lymfeklierweefsel, weefsel met lymfocyten) aanwezig is. Afhankelijk van waar we deze tumorcellen vinden kennen we de volgende classificaties:
  • Multicentrische lymfoom
    Hierbij zijn alle perifere (aan de buitenkant te voelen) lymfeklieren aangetast. Dit is de meest voorkomende vorm bij de hond.
  • Alimentair lymfoom.
    Dit is lymfoom van het darmstelsel.
  • Medistinaal lymfoom.
    Hierbij ontstaat er een tumor in de thymus (een klier in de borstholte die bij jonge honden aanwezig is).
    Andere vormen, bijvoorbeeld de lever, huid, neus, nieren of het zenuwstelsel.
    Er zijn twee types lymfocyten, nl. T-cel en B-cel. Tumoren ontstaan vanuit B-cel lymfocyten reageren vaak beter op behandeling dan T-cel lymfocyten.

Welke symptomen krijgt een hond met maligne lymfoom?

De symptomen van maligne lymfoom hangt deels af van waar de tumoren zitten. Algemene klachten zijn koorts, zwakte, verminderde conditie, matige eetlust of afvallen. Daarnaast kunnen er symtomen optreden die veroorzaakt wordt door de locatie, zoals:
  • Multicentrisch lymfoom: verdikte lymfeklieren in de keelstreek, hals, voor de schouder of in de knieholte. Deze kunnen soms zo groot worden als een kippenei en zijn normaliter niet pijnlijk.
  • Alimentair lymfoom (lymfoom van het maagdarmstelsel)
    Verdikkingen in het maag-darmstelsel of soms alleen tumorcellen in de maagdarmwand welke alleen onder de microscoop te zien zijn. Braken en diarree zien we vaak bij deze vorm.
  • Mediastinaal lymfoom: Bij deze vorm is er een tumor in de borstholte. Dieren kunnen moeite hebben met ademen.
  • Andere locaties: huidontstekingen, leverproblemen, neurologische klachten (verlammingen ed) kunnen optreden.

Hoe kan maligne lymfoom bij de hond behandeld worden?

Zonder behandeling zal een hond met maligne lymfoom binnen 4-8 weken overlijden. Afhankelijk van het type lymfoom kunnen we goed behandelen. De volgende factoren beïnvloeden de behandelmogelijkheden:
  • T-cel of B-cel lymfoom. B-cel reageert een stuk beter op chemotherapie dan T-cel.
  • Welk type lymfoom. Alimentair lymfoom (van het maag-darm stelsel) is vaker een T-cel type en reageert gemiddeld genomen slechter op chemotherapie. Mediastinaal lymfoom bij jonge honden reageert vaak goed op behandeling en kan vaak genezen.
  • Is er al behandeld met medicatie? Indien de hond voor het geven van chemotherpie al prednison gekregen heeft reageert de tumor vaak veel slechter op chemotherapie.
  • Welke behandelopties zijn er?
    • Niet behandelen. Honden overlijden dan meestal binnen 2 maanden.
    • Alleen prednison. Prednison geeft een korte opleving en verbetering. Meestal echter overlijden de honden binnen 3 maanden.
    • Chemotherapie. De combinatie prednison, cyclofosfamide, vincristine, doxorubicine en eventueel asparaginase geeft het beste resultaat. Gemiddeld zijn de honden 13 maanden in remissie (de tumor is dan niet meer waar te nemen). Dit hangt wel af van de eerder genoemde factoren.
  • Worden honden niet erg ziek van chemotherapie?
    Dit valt gemiddeld genomen erg mee. Veel honden hebben geen bijwerkingen van de chemo en voelen zich prima. Soms treedt braken en diarree op, heel soms stoppen honden met eten.
  • Waar moet ik als eigenaar op letten?
    Besef dat chemotherapie de eerste paar dagen na behandeling uitgescheiden wordt via ontlasting, urine, speeksel en eventueel braaksel. Ruim dit dus liever met wegwerphandschoenen op en vermijd contact hiermee. Laat uw dier u of andere niet in het gezicht likken. Kinderen zijn gevoeliger voor chemotherapie. Daarom adviseren sommige oncologen niet te behandelen met chemotherapie als er kinderen in huis zijn.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram