Een afgebroken tand bij de hond

Door spelen of door trauma kunnen de tanden en kiezen van een hond beschadigen. De meeste traumatische letsels aan het gebit van een hond zijn in de vorm van fracturen (breuken). De snijtanden, hoektanden en grote kiezen zijn het vaakst betrokken.

Wat gebeurt er bij een afgebroken tand?

Een tand (snijtand, hoektand en kies) van een hond bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag is het glazuur (emaille). Onder het glazuur bevind zich het tandbeen (dentine) en in het midden ligt het zenuwkanaal (pulpa).
gebit-hond-opbouw-tand

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Bij een fractuur of breuk van een tand kan het wortelkanaal (pulpa) worden geopend. Meestal zien we dit bij fracturen van de snijtanden. Het open liggen van het wortelkanaal zal leiden tot een ontsteking van het wortelkanaal (pulpitis) en kan leiden tot het afsterven van het wortelkanaal (pulpanecrose). De ontsteking kan zich via het wortelkanaal verspreiden naar de omliggende weefsels (parodontium en alveolair bot) wat kan leiden tot abces vorming en ontsteking van het kaakbot (osteomyelitis).
Als de fractuur een tand van het melkgebit betreft kan dit de ontwikkeling van het blijvende gebit verstoren. Dit geld vooral voor de glazuur ontwikkeling bij een afgebroken tand voor een leeftijd van 3 maanden.

Hoe herken ik een afgebroken tand?

Meestal weet de eigenaar dat een tand is afgebroken. Er heeft trauma plaatsgevonden of er is erg wild gespeeld. Net na het afbreken van een tand reageert een hond pijnlijk en meestal valt het ontbreken van en deel van de tand op. Wanneer een tand al langere tijd afgebroken is, kan de pijn onopvallend zijn. De hond lijkt er geen last van te hebben. Soms wordt het probleem pas duidelijk als er een wortelabces ontwikkelt. Er ontstaat dan een harde en pijnlijke bult in de kaak. De hond krijgt hierdoor veranderd eetgedrag of eet helemaal niet meer.

Hoe behandel je een afgebroken tand?

De behandeling van een afgebroken tand is afhankelijk van de periode die is verstreken sinds het breken van de tand. Binnen 48 uur na het breken van de tand kan de tand worden hersteld met behoud van de pulpaholte. Bij fracturen die ouder zijn dan 48 uur is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Deze ingrepen vereisen specialisme. Een andere, meestal uitgevoerde, behandeling is het trekken (extraheren) van de gebroken tand, zodat de hond er geen pijn aan heeft en er geen ontsteking kan ontwikkelen.
gebit-hond-afgebroken-tand-door-spelen

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Heeft uw hond een afgebroken tand of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram