Rabies of hondsdolheid bij de hond

Algemeen

Rabiës is een ernstige virusinfectie van de hersenen met een altijd fatale afloop eens de symptomen zichtbaar worden. Het is een zoönose, wat betekent dat de ziekte kan worden overgedragen van dieren op mensen. De ziekte komt wereldwijd voor. Nederland is echter al jaren rabiësvrij. De gevallen die bekend zijn in Nederland van de afgelopen 20 jaar hebben de infectie elders opgelopen. Vleermuizen in Nederland kunnen evt. wel besmet zijn.

Besmetting

De infectie wordt overgedragen via speeksel. Het gaat dan ook vrijwel altijd om een beet van een besmet dier. Besmette vleermuizen, wasberen, stinkdieren en vossen zijn hierbij meestal de boosdoener. Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen. Verdacht is het als een dier agressief en onrustig is, of als een dier dat normaal in het wild leeft abnormaal tam is.

Symptomen

De incubatietijd (tijd van besmetting tot symptomen) verschilt enorm: 1 week tot 8 maanden. Ook de symptomen zijn niet meteen altijd even duidelijk. Veel voorkomende symptomen zijn gedragsveranderingen, agressie, speekselen, moeite met slikken en verlammingsverschijnselen beginnend aan de achterhand. Als eenmaal de symptomen zich voordoen is het verloop erg progressief en volgt de dood meestal binnen 7 dagen.

Diagnose

Diagnose wordt meestal pas definitief na onderzoek op hersenweefsel van het overleden dier. Het verleden van een beet bij een niet gevaccineerd dier tezamen met de progressieve neurologische symptomen geeft meestal al een sterk vermoeden.

Behandeling

Behandeling van deze ziekte is helaas niet mogelijk. Wel kunnen mensen en dieren behandelen indien ze net gebeten zijn door een besmet dier. Eigenlijk is dit ook preventie, aangezien diegene op dat moment nog geen rabiës heeft.

Preventie

U kunt uw hond of kat beschermen tegen het rabiësvirus door uw dier te laten vaccineren. Na vaccinatie is een hond volledig beschermd tegen rabiës of hondsdolheid. In Nederland is dit niet verplicht en ook niet direct nodig omdat het zo goed als niet voorkomt. Zodra u de grens overgaat met uw huisdier bent u verplicht  uw hond of kat 21 dagen van te voren te vaccineren. Het vaccin dat wij gebruiken is 3 jaar geldig binnen de EU.

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram