Een ontstoken oog bij de hond – een ontsteking van het hoornvlies (keratitis)

Als u hond last heeft van een ontstoken oog, dan kan het zijn dat het hoornvlies ontstoken is. Een ontsteking van het hoornvlies wordt ook wel een keratitis genoemd.

Hoe herken ik een ontstoken oog door een ontstoken hoornvlies bij mijn hond?

  • Cornea-oedeem: ophoping van vocht in het hoornvlies welke een blauw/witte waas op het hoornvlies geeft.
  • Vaat ingroei: de groei van kleine bloedvaatjes over het hoornvlies.
  • Granulatie weefsel: het hoornvlies hersteld zich door de vorming van vaatrijk en korrelig bindweefsel.
  • Pigmentatie: langdurige ontsteking van een hoornvlies kan leiden tot te vorming van pigment in het hoornvlies. Hierdoor zal het hoornvlies bruin verkleuren.

Wat is de oorzaak van een ontstoken oog door een ontstoken hoornvlies bij mijn hond?

Het hoornvlies van de hond wordt continu blootgesteld aan irriterende materialen zoals wind, stof, micro-organismen en haren. Deze materialen zijn dan ook de belangrijkste oorzaak van een ontsteking van het hoornvlies. Ook aangeboren afwijkingen aan het oog kunnen een ontsteking van het hoornvlies veroorzaken.

Een ontsteking van het hoornvlies door een beschadiging.

Meestal is het hoornvlies ontstoken omdat het hoornvlies beschadigd is. Bij een beschadiging van het hoornvlies spreken we van een cornea ulcus. De beschadiging van het hoornvlies (het cornea ulcus) kan worden vastgesteld door de dierenarts. De beschadiging wordt gekleurd met een oranje vloeistof en bekeken met een blauwe lamp. Wanneer het hoornvlies oppervlakkig beschadigd is, dan kan het hoornvlies met vitamine A zalf en antibiotica houdende zalf goed herstellen. In enkele gevallen herstelt het cornea ulcus met medicatie onvoldoende. In dergelijke gevallen moet de beschadiging van het hoornvlies chirurgisch worden geactiveerd (curettage). Voor het activeren van de beschadiging wordt het oog lokaal verdoofd en kan in enkele gevallen bij het wakkere dier worden uitgevoerd.

Een cornea ulcus kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een beschadiging door een vreemd voorwerp zoals een kattenkrab of een tak in het oog.
  • Een beschadiging door langdurige irritatie van het oog door:
    • Trichiasis is de aanwezigheid van normaal gelokaliseerde, maar abnormaal gerichte haren die de oogbol irriteren.
    • Entropion is een naar binnen gekruld ooglid waardoor de haren op het ooglid continu de oogbol irriteren.
    • Distichiasis zijn een of meerdere verkeerd gelokaliseerde haren. Deze haren groeien op de normaal haar-vrije delen van het ooglid. Deze verkeerd gelokaliseerde haren zorgen voor chronische irritatie van de oogbol.
    • Ectopische cilien zijn een of meer haren welke groeien aan de binnenzijde van het ooglid. Deze haren liggen continu tegen het hoornvlies en zorgen zo voor chronische irritatie van het hoornvlies.
  • Een beschadiging door het uitdrogen van het hoornvlies door:
    • Keratoconjuctivitis Sicca (KCS).
    • Rassen met grote, uitpuilende ogen waarbij de oogleden onvoldoende sluiten.
    • Degeneratieve processen waarbij de aanhechting van de cellen van het hoornvlies verminderen. Een aandoening die we veel zien bij de Boxer.
Oogproblemen-bij-de-hond-distichiasis-branded
Wanneer een ontstoken of beschadigd hoornvlies wordt veroorzaakt door langdurige irritatie of uitdroging van het hoornvlies dan dienen naast de behandeling van het hoornvlies ook de oorzaak van de irritatie of uitdroging behandeld te worden.

Een ontsteking van het hoornvlies door een immuun-gemedieerde oogafwijking (Pannus)

Bij de Duitse Herders hond, kruising van dit ras en de langhaar teckel komt een chronische, oppervlakkige immuun-gemedieerde ontsteking van het hoornvlies voor die wordt geactiveerd door UV-licht (ook wel Pannus genoemd). Deze oogaandoening is altijd aan beide ogen en vangt aan met een lichte, oppervlakkige hoornvlies verdikking met vaat ingroei en pigmentatie. De aandoening is niet pijnlijk en er wordt geen oog uitvloeiing gezien. Wanneer deze aandoening niet wordt behandeld zullen beide ogen binnen 1-2 jaar volledig zijn aangedaan. Behandeling bestaat uit levenslange therapie met steroid bevattende oogdruppels en bescherming tegen de zon door middel van bijvoorbeeld een zonnebril.
Denkt u dat uw hond een ontstoken oog heeft door een ontstoken hoornvlies of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram