Leverproblemen bij de hond

Leverproblemen komen geregeld voor bij honden. De vraag is echter wanneer je van een probleem spreekt. We spreken van een leverprobleem als de lever zijn functies verminderd kan uitvoeren. Hiervoor moet een zeer groot deel van de lever kapot zijn gegaan. De lever heeft namelijk een enorm vermogen tot herstel. Je kan chirurgisch 70% van de lever bij honden verwijderen waarna de lever min of meer weer volledig terug groeit.
Hieronder hebben we de belangrijkste informatiepagina’s over leverproblemen bij de hond op een rij gezet. Aangezien dit een zeer groot onderwerp is is het bijna onmogelijk om alle informatie over leverproblemen bij de hond te behandelen. We zullen ons beperken tot de belangrijkste zaken.

Wat is de functie van de lever bij de hond?

De lever wordt ook wel de fabriek van het lichaam genoemd. De taken van de lever zijn zeer uitgebreid. Hieronder staan de belangrijkste:
  • Rol in het suiker metabolisme
    Het omzetten van suikers, het opslaan van suikers, verwerken van hormonen zoals insuline, glucagon en groeihormoon.
  • Rol in het vetmetabolisme
    De lever is essentiëel in de verwerking en het aanmaken van alle essentiële vetten
  • Rol in het eiwitmetabolisme
    Het aanmaken van bijna alle aminozuren, stollingseiwitten, albumine enz.
  • Rol in de vitaminemetabolisme
    Activeren en opslag van vitamines
  • Immunologische functie.
    De lever is een belangrijk afweerorgaan
  • Verwerken van hormonen
  • Verteringsfunctie
  • Verwerken van afvalstoffen en gifstoffen zoals medicatie
Kortom, de lever heeft een zeer uitgebreid takenpakket en is daarom zeer essentieel voor het normaal functioneren van het dier.

Waardoor kunnen leverproblemen bij honden ontstaan?

Er zijn veel verschillende oorzaken van leverproblemen. Hieronder worden de belangrijkste besproken en tevens de behandeling ervan. De behandeling verschilt namelijk nogal afhankelijk van de oorzaak.

Acute leverontsteking (hepatitis)
Deze aandoening treedt zeldzaam op bij honden. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken zoals virale infecties, vergiftigingen en infecties met bacterien zoals leptospirosis of sepsis (bloedvergiftiging.
Bij acute hepatitis is de lever acuut ontstoken en zijn de bloedwaardes praktisch altijd gestegen (ALT, ALKP, AST, GGT). Afhankelijk van de ernst kan er massale celsterfte optreden. De honden kunnen zeer kritiek ziek zijn en sterfte is geen uitzondering. Indien de acute fase overleefd wordt kan volledig herstel optreden. De behandeling bestaat uit tender loving care. De dieren moeten opgenomen worden voor intensieve zorg.

Chronische leverontsteking (hepatitis)
Deze kan voortkomen uit een acute hepatitis (ca 30% van de acute leverontstekingen ontaardt in een chronische vorm), door virale infecties (honden adenovirus type 2) of door chronische gifinname (schimmels). Ook kan koperstapeling de oorzaak zijn (Bedlington Terrier, Labrador, Doberman, alle Spaniels, West Highland White Terrier, Skye Terrier en Dalmatiër). Aanvankelijk zijn dieren met een chronische leverontsteking niet ziek totdat een groot deel van de lever vernietigd is. daarom is het erg belangrijk te controleren of een acute leverontsteking volledig genezen is (door middel van leverbiopten ca 6 weken na de acute leverontsteking). De behandeling bestaat uit langdurig prednison toediening en controle biopten van de lever.

Levertumoren
Deze komen bij geregeld bij de hond voor. De meest voorkomende tumor in de lever is maligne lymfoom, een vorm van leukemie en een tumor uitgaande van de afweercellen van het lichaam, de lymfocyten. Soms komen er grote tumoren vanuit de lever voor (laaggradig maligne carcinoom). Deze dragen een goede prognose en genezen vaak na chirurgie. Ook uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam zien we geregeld in de lever.

Overige oorzaken
Sommige ziektes elders in het lichaam kunnen ook leiden tot gestegen leverenzymes (ALT, ALKP, AST). Meestal echter ontstaat er geen leverfalen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de ziekte van Cushing (hond), schildklierproblemen (kat), medicijngebruik (prednison, fenobarbital), bij darmklachten enz.  Behandeling is soms niet nodig of bestaat uit het wegnemen van de onderliggende oorzaak.

Wat zijn de symptomen van een hond met leverproblemen?

De symptomen van leverproblemen zijn vaak vaag en niet specifiek. Andere ziektes kunnen een gelijkaardig beeld geven. Symptomen ontstaan pas als een groot deel van de lever niet meer werkt. De klinische symptomen kunnen zijn:
  • Veel drinken en plassen
  • Slechte eetlust, braken en afvallen
  • Geelzucht. Dit komt door een gestegen gehalte bilirubine dat uitgescheiden wordt door de lever.
  • Vocht in de buikholte (ascites). Dit komt door een laag gehalte aan albumine.
  • Verhoogde bloedingsneiging. Dit komt doordat de lever ook stollingseiwitten aanmaakt.
  • Afwijkende ontlasting. De lever speelt een belangrijke rol in de vetvertering.
Via bloedonderzoek kan je de volgende afwijkingen vinden:
  • Gestegen leverenzymes (ALT, ALKP, AST, GGT). Dit zijn enzymes die (ook) in de lever voorkomen en vrijkomen als levercellen beschadigd raken.
  • Gestegen galzurengehalte.
  • Gedaald albumine gehalte.
  • Gestegen gehalte aan bilirubine.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie of is er bij uw hond een leverprobleem vastgesteld? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij helpen u graag verder!
Bloedvatonderzoek-in-de-lever

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram