Gescheurde kruisband bij de hond

Kruisband problemen komen zeer vaak voor bij met name grote honden. Bij kleine honden en katten zien we echter ook geregeld scheuren van de voorste kruisband. Naast een gescheurde voorste kruisband zien we soms ook als complicatie een gescheurde meniscus.Op de afbeelding is een normale knie te zien met alle structuren (met dank aan Novartis).
Knie-en-kruisband-normaal

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Hoe ontstaat een gescheurde kruisband bij de hond

De oorzaak van de gescheurde aanleg bestaat uit verschillende factoren. Ten eerste kan een genetische aanleg de reden zijn. Zo zien we dat circa 70% van alle honden die hun kruisband scheuren, dit later ook aan de andere knie krijgen. Daarnaast is de belasting van de kruisband bij grotere honden zwaarder. Vaak zijn het fors bespierde honden en komt er bij het rennen en spelen grote krachten op de kruisband te staan. Soms is het gewoon pech. De kruisbanden scheuren dan na een ongeluk of een verkeerde beweging.
Kruisband-scheur-VKB-hond

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Welke symptomen heeft een hond met een kruisbandscheur?

De symptomen zijn duidelijk bij een volledige ruptuur (scheur) van de kruisband. Honden lopen fors mank en tippen vaak nog maar net op hun tenen de grond aan. Indien de band niet volledig gescheurd is hoeft dit niet zo duidelijk zichtbaar te zijn. De mankheid is vaak acuut en abrupt ontstaan. Meestal zeggen de eigenaren tegen de dierenarts dat de hond na het spelen acuut mank terug kwam of een gil gaf. Daarnaast is de knie dik en overvuld met gewrichtsvloeistof. Dit is zeker door een dierenarts duidelijk te voelen. Tot slot is de knie instabiel. De dierenarts kan dit voelen door de zogenaamde schuifladetest. Hierbij is het scheenbeen naar voren te bewegen ten op zichte van het bovenbeen. Als de hond zich bijzonder aanspant of als de band niet volledig gescheurd is, is dit niet altijd even duidelijk te voelen.

Hoe stellen we de diagnose van een gescheurde kruisband bij de hond?

De diagnose kan gesteld worden door een goed klinisch onderzoek. De dieren zijn erg mank, de schuifladetest is positief en de knie is overvuld met vocht. Op röntgen is te zien dat het kniegewricht overvuld is en dat het scheenbeen te ver naar voren staat ten opzichte van het bovenbeen.

Hoe behandelen we een gescheurde kruisband?

Katten hoeven vaak niet behandeld te worden aan een kruisband scheur. Vaak lopen ze zonder operatie al weer goed na een paar weken. Indien er na twee tot drie weken nog geen duidelijke vooruitgang te zien is, is meestal de meniscus beschadigd en dient er toch geopereerd te worden. Hetzelfde geldt voor kleine hondjes. Grote honden dienen echter altijd geopereerd te worden.
Wij gebruiken twee methodes om de gescheurde kruisband te behandelen. Kleinere honden lichter dan 15 kg opereren we meestal met een vervangende band, de zogenaamde Flow Teugel. Deze teugel zorgt ervoor dat de knie weer stabiel wordt. Tevens wordt de knie geopend, worden de restanten van de kruisband verwijderd en wordt gekeken of de meniscus in takt is. Beschadigde delen worden tevens verwijderd.
Grotere honden opereren we via de T.T.A. (Tibial Tuberosety Advancement)-methode. Via de T.T.A.-methode wordt er geen vervangende band geplaatst, maar veranderen we de bouw van de knie zodanig dat de voorste kruisband overbodig wordt. Deze techniek is duurder dan een Flow Teugel, maar lijkt wel betere resultaten te geven.

Conclusie

Scheuren in de voorste kruisband komen zeer vaak voor bij honden en soms bij katten. In het Dierenziekenhuis hebben we zeer veel ervaring met deze patiënten. Met een goede zorg kunnen  deze patiënten goed behandeld worden. Wel moet men er rekening mee houden dat deze aandoening geregeld later aan de andere knie ontstaat (70%). Daarnaast kan er later soms nog wel meniscusschade optreden waardoor een naoperatie nodig is.
Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag! U kunt natuurlijk ook de button links in beeld hiervoor gebruiken.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram