Parasitaire infecties
Parasieten zijn organismen die in of op een gastheer (ander levend dier) leven ten koste van de gastheer. Dit betekent dat de parasiet gebruik maakt van de gastheer en dat deze hier nadelen van kan ondervinden. Parasieten kunnen bacteriën, virussen, wormen, vlooien, teken, luizen, mijten, schimmel en eencellige diertjes zijn. De belangrijkste parasieten die wij kennen bij onze huisdieren zijn:
- Bacteriële en virale infecties.
Deze kunnen overal in het lijf en in alle organen aanwezig zijn. Meestal wordt een dier hier ziek van als de algehele weerstand en conditie verminderd is. Symptomen kunnen zijn: koorts, lusteloosheid, diarree, hoesten, niezen en een snotneus. Op onze website kunt u meer informatie vinden over verschillende virale en bacteriële infecties bij de hond, kat en konijn.
- Wormen.
Denk aan lintwormen, spoelwormen, hartwormen en longwormen. De meeste van deze wormen zijn goed te behandelen met de regulier beschikbare ontwormingsmiddelen (zoals Milbemax). Ons advies is om de gemiddelde volwassen hond en kat 4x per jaar te ontwormen, maar dit kan per individu verschillen op basis van hun leefomgeving en eetgewoonten. Wij helpen u graag bij het maken van een advies op maat voor uw dier!
- Huidparasieten.
Zoals mijten (schurft en oormijten), vlooien, teken, luizen en schimmel. In het buitenland komen zelfs mijten in de neus voor! Ook deze parasieten zijn over het algemeen goed te behandelen en te voorkomen met de reguliere anti-parasitaire middelen. Afhankelijk van het product dient deze maandelijks (verschillende spot-on producten) of 4x per jaar toegediend te worden (Bravecto). Een schimmelinfectie laat zich moeilijker behandelen.
- Eencellige diertjes.
Deze laatste groep zijn parasieten die zich moeilijker laten behandelen en niet al deze parasieten komen in Nederland voor. Voor de meest voorkomende eencellige parasieten is een aparte webpagina met informatie aangemaakt:- Giardia: Deze parasiet zorgt voor maagdarmproblemen zoals braken en diarree. Giardia is overal in de omgeving aanwezig en bij een verminderde weerstand kan een dier hier ziek van worden. Ter behandeling gebruiken we een meerdaagse ontwormingskuur (Panacur), met de reguliere ontworming wordt deze parasiet niet gedood. Meer informatie voor de kat vindt u op Link en voor de hond op Link
- Ehrlichia:
Deze parasiet zit in de witte bloedcellen bij honden en zorgt voor een afbraak van de witte bloedcellen. Ehrlichia wordt overgedragen door teken en is met name te vinden in het Middellandse zeegebied. Soms kan een infectie pas na enkele jaren problemen geven. Meer informatie vindt u op Link
- Babesia:
Ook deze parasiet wordt via teken overgedragen en gaat in de rode bloedcellen zitten. De teken die deze ziekte verspreiden leven met name in Zuid-. Midden- en Oost-Europa. Hierdoor ontstaat bloedafbraak en ernstige bloedarmoede.
- Leishmania:
Deze parasiet is besmettelijk voor honden en wordt overgedragen door zandvliegen in het Middellandse zeegebied. Het kan meerdere organen aantasten. De meest voorkomende problemen zijn huidafwijkingen, oogproblemen en nierfalen. Ook hiervoor geldt dat de parasiet pas jaren later problemen kan geven en dus een lange incubatietijd heeft. Meer informatie vindt u op Link
- E. cuniculi:
Deze parasiet wordt bij konijnen gezien en is een veelvoorkomende infectie. Een groot deel van de konijnen is wel besmet, maar heeft er geen klachten van. Op het moment dat de weerstand vermindert kan het problemen geven. We zien met name neurologische klachten (omvallen, tollen, scheve kopstand) en nierfalen. Meer informatie vindt u op Link.
- Eencellige diertjes.
Deze laatste groep zijn parasieten die zich moeilijker laten behandelen en niet al deze parasieten komen in Nederland voor. Voor de meest voorkomende eencellige parasieten is een aparte webpagina met informatie aangemaakt:
Op deze pagina vindt u de belangrijkste parasieten bij de hond. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op, wij helpen u graag!
Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.
Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail