Mijn hond eet gras

Dit is een zeer veel voorkomende vraag of probleem: Waarom eet een hond gras? Op deze pagina gaan we dieper in op deze vraag.

Waarom eet een hond gras?

Er zijn verschillende oorzaken waarom een hond gras kan eten. Bij, met name jonge, honden, zien we dit nog wel eens optreden uit speelsheid. Meestal echter wijst het eten van gras bij een hond op een maag (en/of darm) probleem. Door gras te eten wekt de hond een braakreflex op zodat hij of zij gaat braken.
veel-voorkomende-symptomen

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Is het erg dat een hond gras eet?

Als het een enkele keer optreedt is dit niet zo erg. Vaak zien we dat de hond hierna gaat braken. Als het goed is is het probleem hierna snel over. Als een hond echter vaak gras eet wijst dit meestal op een chronisch maag- en/of darmprobleem. Vaak, maar niet altijd, hebben deze honden enkele of meerdere van de volgende klachten:
  • Het (frequent) uitbraken van eten
  • Het (frequent) braken op een nuchtere maag.
  • Diarree klachten
  • Borrelende darmen
  • Buikpijn
  • Afvallen

Wat kunnen de oorzaken zijn van gras eten bij de hond?

Bij acuut gras eten (met braken) moeten we met name denken aan oorzaken van acute misselijkheid. Denk hierbij met name aan een acute virusinfectie of iets verkeerds eten. Als een hond zeer vaak gras eet kunnen hier zeer veel verschillende oorzaken voor zijn. Kijk voor uitgebreide informatie hierover op onze informatiepagina “braken of overgeven bij de hond“.

Hoe moet ik een hond behandelen die gras eet?

Als uw hond slechts zelden gras eet is het meestal niet nodig een behandeling in te stellen. Als een hond echter zeer vaak gras eet is het verstandig de onderliggende oorzaak op te sporen en deze te behandelen. Vaak moet er dan verder onderzoek gedaan worden, zoals bloedonderzoek of een endoscopie.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram