Mijn hond hijgt of ademt zwaar

Waarom kan een hond gaan hijgen of zwaar gaan ademen?
Vragen over de ademhaling worden bij ons in de spreekkamer zeer veel gesteld. Denk dan bijvoorbeeld aan “mijn hond hijgt er”, “mijn hond is snel buiten adem”, “mijn hond is benauwd” of “mijn hond ademt zwaar”. Op deze pagina gaan we dieper in op de mogelijk oorzaken van deze klachten.
We onderscheiden drie groepen van mogelijke oorzaken van hijgen, zwaar ademen of andere ademhalingsklachten.
  • De hond heeft een probleem met de zuurstofvoorziening van zijn of haar lichaam.
  • De hond heeft ademt sneller door een probleem elders in het lichaam. Er is niets mis met de longen of de zuurstofvoorziening.
  • De hond is oververhit.

Een hond met een probleem in de zuurstofvoorziening.

Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Via de bek, luchtpijp, bronchen en longblaasjes wordt zuurstof ingeademd en wordt dit opgenomen in het bloed. Het hart pompt het bloed vervolgens rond door het lichaam naar de organen, spieren en overige weefsels. De belangrijkste oorzaken van een probleem met de zuurstofvoorziening zijn:
  • Een probleem in de hogere luchtwegen (bek, keel, luchtpijp en hogere bronchen). Denk hierbij aan bijvoorbeeld een proces (tumor) in het keelgebied, een tracheacollaps (dit is een afgeplatte luchtpijp, wat geregeld bij oudere kleine hondenrassen voorkomt), of een vreemd voorwerp in de keel/luchtpijp.
  • Een probleem in de lagere luchtwegen (bronchen en longblaasjes). Denk aan een ernstige bronchitis of een longontsteking. Ook een hartprobleem kan tot vocht in de longblaasjes leiden.
  • Een probleem in de borstholte. De belangrijkste oorzaak is een liquor thorax. Hierbij is er vocht in de borstholte gekomen. Denk dan bijvoorbeeld aan pus (een pyothorax), bloed (een bloeding, bijvoorbeeld na een aanrijding), of vocht (bij een borstholtetumor bijvoorbeeld).
  • Een hartprobleem. Naast het feit dat een hartprobleem tot vocht in de longblaasjes kan leiden kan een hond met een hartprobleem ook problemen krijgen met het rondpompen van het bloed (circulatieproblemen).
Longen-en-longblaasjes

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).

Een hond met een probleem elders in het lichaam

Er zijn vele mogelijkheden waardoor een hond gaat hijgen of zwaarder gaat ademen waarbij het probleem niet gelegen is in de luchtwegen of hart. Mogelijke oorzaken zijn:
  • Pijn. Honden met artrose kunnen ook gaan hijgen of sneller gaan ademen.
  • Stress. De ademhaling van hond (maar ook mensen) kan bij onrust of stress behoorlijk toenemen.
  • Na zware inspanning. Het is normaal dat een hond na een zwaardere fysieke inspanning sneller gaat ademen of hijgen.
  • Een tekort aan bloed of rode bloedcellen. Bij bloedarmoede is het vermogen van het bloed om zuurstof rond te brengen afgenomen. Hierdoor kan een hond sneller gaan ademen en buiten adem zijn.
  • Overgewicht. Een hond met overgewicht kan zijn of haar warmte minder goed kwijt en krijgt het dus sneller warm. Ook komen eventuele klachten zoals artrose sneller en ernstiger tot uiting.

Oververhitting bij de hond

Dit zien we zeer geregeld op warme zomerdagen. Met name kortsnuitige hondenrassen zijn hier extra gevoelig voor. De normale temperatuur van een hond is tussen de 38 en 39 graden Celsius. Kijk ook op ons blogbericht over overhitting bij de hond. Ook overgewicht kan tot hijgen leiden doordat een hond zijn of haar gewicht minder makkelijk kwijt kan.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram