Home > Honden > Veel voorkomende symptomen > Mijn hond valt om
Mijn hond valt om
Als uw hond omvalt kunnen hier verschillende mogelijke oorzaken voor zijn. Op deze pagina behandelen we de belangrijkste oorzaken van omvallen bij de hond en wat je er aan kan doen.
Wat moet ik doen als mijn hond omvalt?
Het is erg belangrijk eerst een aantal zaken na te gaan om te beoordelen wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Sommige problemen zijn spoedeisend en moeten met spoed door een dierenarts beoordeeld worden, andere zijn niet bedreigend en zouden kunnen wachten. Het is echter zeer belangrijk om bij enige twijfel toch, met spoed, een dierenarts te bezoeken.
Op welke symptomen moet ik letten als mijn hond omvalt?
- Heeft uw hond een scheve kop en gaan de ogen heen en weer? Dit kan wijzen op het vestibulair syndroom. Kijk voor meer informatie op onze pagina “het geriatrisch vestibulair syndroom bij de hond“.
- Kijk in de bek van de hond. Heeft uw hond een bleke tong en wangslijmvliezen? Dan kan dit wijzen op hartprobleem, een inwendige bloeding of erge bloedarmoede. Het is erg verstandig snel contact met ons of een collega op te nemen.
Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.
- Kijk naar de ademhaling van uw hond. Ademt uw hond moeizaam of snel (meer dan 30 x per minuut in rust)? Dit kan bijvoorbeeld wijzen op een hartprobleem, een longprobleem of een borstholte probleem. Ook dit is meestal spoedeisend. Het is dan verstandig contact met ons op te nemen.
- Is uw hond nog bij bewustzijn en reageert uw hond nog op u? Bij hartproblemen en bij epilepsie kunnen honden even buiten bewustzijn raken. Bij epilepsie zien we ook vaak ongecontroleerde spierspasmes en laten de honden soms urine en/of ontlasting lopen. Het is verstandig bij deze symptomen contact met ons op te nemen.
- Kan uw hond niet met zijn of haar achterpoten overeind komen? Dit zien we vaak bij erge heupproblemen of bij rugproblemen. Bij rugproblemen moeten we dan denken aan bijvoorbeeld een hernia of erge artrose zoals bij lumbosacraalstenoses. Als uw hond acuut verlamd is geworden is het advies direct contact met een dierenarts op te nemen.
- Heeft uw hond plotseling een dikke buik gekregen? Dit kan op verschillende problemen wijzen, zoals een inwendige bloeding of een maagkanteling. Kijk voor meer informatie op onze pagina “mijn hond heeft een dikke buik“.
Een hond die dus plotseling omvalt is dus heel vaak een spoedprobleem. Het is dus erg belangrijk om bij enige twijfel contact op te nemen met een dierenarts. Mocht u nog vragen hebben over dit probleem of verder nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail