Artrose bij de kat
Artrose is een aandoening die bij oudere katten zeer geregeld voorkomt. Vaak gaat artrose bij de kat ongemerkt aan de eigenaar voorbij. De kat beweegt minder en ligt meer, maar dit wordt vaak toegeschreven aan “ouderdom”.
Wat is artrose nu precies?
Bij artrose is er om een meestal onbekende reden in het verleden schade ontstaan in een gewricht. Als gevolg daarvan ontstaat er een ontstekingsreactie welke ook weer extra schade kan veroorzaken in dat gewricht. Daarnaast wordt beschadigd kraakbeen vervangen door bindweefsel. Ook kunnen er beenderige woekeringen ontstaan in het gewricht. Dit alles maakt dat het gewricht minder goed kan bewegen en pijn gaat doen bij het bewegen. In de loop van de tijd wordt de artrose vaak steeds erger doordat er een ontstekingsreactie blijft plaatsvinden in het gewricht.
En wat is artritis dan?
Artritis is een ontsteking van het gewricht. De ontsteking kan vele verschillende oorzaken hebben, zoals een acute blessure, een infectie of een auto-immuun ziekte. Door de ontsteking ontstaat schade aan het gewricht. Deze schade noemen we artrose. Dus kort samengevat noemen we een ontsteking van een gewricht artritis en noemen we de degeneratieve veranderingen die op lange termijn ontstaan in een gewricht artrose. Het zijn dan ook twee termen die zeer nauw met elkaar verbonden zijn omdat de één tot de ander leidt en andersom.
Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van artrose bij de kat?
- Ernstige (chronische) blessures
- Bacteriële infecties in het gewricht
- Immuun gemedieerd. Hierbij ontstaat er een ontsteking in het gewricht door antistoffen aangemaakt door de kat zelf. Oorzaken kunnen zeer divers zijn, bijvoorbeeld virus infecties.
- Katten met overgewicht hebben veel vaker artrose. Waarschijnlijk speelt de zwaardere belasting van gewrichten bij overgewicht een belangrijke rol in het ontstaan van artrose en artritis.
Symptomen van artrose bij de kat
- Minder bewegen
- Mank lopen
- Moeilijk overeind komen
- Niet meer kunnen springen
Artrose en artritis komt zeer vaak voor
Uit onderzoek is gebleken dat 90% (!) van alle katten boven de 12 jaar een vorm van artrose en artritis heeft. Dat is natuurlijk gigantisch veel. Het is dan ook een zwaar onderbelichte aandoening bij de kat. Daarnaast blijkt ook dat de röntgenafwijkingen niet goed overeenkomen met de klinische klachten. De beste manier om te beoordelen of een kat artrose of artritis heeft is een goed kinisch onderzoek. Als een kat minder loopt, mank loopt of pijnlijke, gezwollen gewrichten heeft (vaak ellebogen of onderrug) is er een grote kans dat er sprake is van artrose.
Behandeling van artrose bij de kat
Indien mogelijk de onderliggende oorzaken behandelen. Dit is echter meestal niet mogelijk. Daarom is de behandeling met name ondersteunend:
- Goede pijnstillers en ontstekingsremmers. Deze geven vaak snel en goed resultaat. De meeste katten hebben weinig bijwerkingen als op lange termijn pijnstilling gegeven wordt maar hebben hier wel zeer veel baat bij.
- Speciale voeding, rijk aan onverzadigde vetzuren. Denk bijvoorbeeld aan mobility van Royal Canin.
- Voedingssupplementen zoals glucosaminen, chondroïtine of hyaluronzuur. Over het effect van deze supplementen verschillen de meningen.
Prognose van artrose bij de kat
Vaak kan de kat nog een goed leven leiden. Genezing is echter niet mogelijk en naarmate de kat ouder wordt zal de artrose in de regel langzaamaan verergeren. Goede medicatie kunnen dit afremmen.
Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.
Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op. Onze dierenartsen en assistentes staan u graag te woord!
Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail