F.I.P. (feline infectieuse peritonitis) bij de kat

FIP is een geregeld voorkomende ziekte en één van de naarste omdat FIP bij de kat ongeneeslijk is. Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie over FIP bij de kat. De meest gestelde vragen worden hier behandeld. Mocht u na het lezen van deze pagina nog vragen hebben over FIP bij de kat neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord. U kunt ook de button links in beeld hiervoor gebruiken.

Wat is FIP?

FIP is een ziekte die alleen bij de kat voorkomt. FIP is dus niet besmettelijk voor andere dieren buiten de kat. FIP behoort tot de Coronavirussen. Er zijn twee types Coronavirussen bij de kat, het “gewone” Coronavirus en FIP. Het gewone Coronavirus, vanaf nu kortweg Coronavirus, komt zeer veel bij de kat voor. Het veroorzaakt met name diarreeklachten en is vrij onschuldig van aard. Echter, dit Coronavirus kan zich in de kat muteren tot een FIP virus. Als dit gebeurt zijn er twee mogelijkheden. Ofwel vernietigt het afweersysteem van de kat dit FIP virus en wordt de kat niet ziek, ofwel ontstaat er geen goede afweerreactie en krijgt de kat FIP. Tot op heden is er geen genezende behandeling mogelijk voor katten met FIP.

Is FIP bij de kat besmettelijk?

Deze vraag wordt zeer vaak gesteld. Het antwoord is simpel, en toch ook weer niet. FIP is niet overdraagbaar van de ene kat naar de andere kat. Echter, als een kat FIP heeft betekent dit dat er ook Coronavirussen aanwezig zijn. Deze zijn wel overdraagbaar. Daarom zien we in één huishouding (of cattery) dat er in een korte periode meerdere katten FIP krijgen. Dit komt omdat er dan ook Coronavirussen aanwezig zijn. Katten hoeven van Coronavirussen niet ziek te worden.

Wat is het ziektebeeld van FIP bij de kat?

FIP treed met name op bij katten met een verminderde weerstand. We zien het dus vaker bij jonge katten (<2jr), oude katten, raskatten en na stress (verhuizing o.i.d.). FIP veroorzaakt ontstekingen welke we granulomen noemen. Deze kunnen door het hele lichaam ontstaan. Tevens kan er bij deze ontstekingen vocht gevormd worden.De belangrijkste symptomen van FIP bij de kat zijn:
  • Koorts.
  • Sloomheid, niet eten.
  • Oogproblemen.
  • Dikke buik (met vocht).
  • Moeite met ademen.
  • Neurologische klachten (zwalken, verlammingen enz).

Hoe stel je de diagnose van FIP?

Omdat het FIP virus en het Coronavirus bijzonder op elkaar lijken kunnen we via bloedtesten geen verschil tussen beide aantonen. Het is dus onmogelijk zuiver en alleen op basis van bloedtesten met zekerheid de diagnose van FIP te stellen bij de kat! Alleen door weefselonderzoek (biopten of na het overlijden via sectie) kan met zekerheid de diagnose gesteld worden. Omdat niet niet altijd haalbaar is wordt er een puntenlijst opgemaakt. Hoe meer punten er positief scoren hoe waarschijnlijker is het dat de kat FIP heeft. De volgende punten zien we vaak bij FIP:
  • Koorts zonder duidelijke oorzaak.
  • Raskat.
  • Dieren jonger dan 2 jaar of ouder dan 10 jaar.
  • Een laag albumine en hoog globulinegehalte in het bloed.
  • Gestegen leverwaardes in het bloed.
  • Vocht in de buik en/of borstholte. Dit vocht is vaak heldergeel en bevat veel eiwitten.
FIP

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

In het bloed zien we vaak de volgende afwijkingen:

  • Laag albuminegehalte en hoog globulinegehalte. Dit treedt op bij ca 50-80% van de katten met FIP.
  • Hoge leverwaardes (ALT en ALKP) en hoog bilirubine
  • Vaak (milde) bloedarmoede.
  • Sinds heel kort (2014) is er een test beschikbaar die het onderscheid kan maken tussen FIP en Corona. Deze test kan het beste uitgevoerd worden op het vocht maar kan ook op bloed uitgevoerd worden. Helaas is er in het bloed niet altijd FIP virus aantoonbaar terwijl de kat wel FIP heeft. Als deze test positief is is de diagnose met zekerheid gesteld, als deze (op het bloed) negatief is is FIP niet met zekerheid uitgesloten.

Wat zegt de FIP titer over een infectie?

Een FIP titerbepaling wordt vaak gedaan. Deze is echter weinig waardevol omdat in het bloed er geen verschil gemaakt kan worden tussen het Coronavirus en FIP. Katten met FIP kunnen een hoge titer hebben maar ook een lage titer. Kortom, deze test is vrij waardeloos.

Kan je vaccineren tegen FIP?

Er bestaat een FIP vaccin van Pfizer. Het betreft een neusdruppel. Het effect van dit vaccin is echter twijfelachtig.

Kan FIP behandeld worden?

Er zijn weinig bewezen effectieve behandelingen. Een kat met FIP overlijdt praktisch altijd. Het meest gebruikte medicijn tegen FIP bij de kat is prednison. Het verwijderen van het vocht uit de buik of bortholte kan verlichting geven en een tijdelijke verbetering. Ook wordt interferon wel eens gegeven met wisselend resultaat. Helaas zijn geen van deze behandelingen genezend en overlijdt een kat met FIP uiteindelijk altijd.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram