Home > Katten > Orgaanproblemen bij katten > Leverproblemen bij de kat
Leverproblemen bij de kat
Leverproblemen komen zeer vaak voor bij katten. Hier zijn verschillende redenen voor. Eén van de meest voorkomende leverproblemen namelijk bij de kat is leververvetting . Dit komt omdat een kattenlever hier veel gevoeliger voor is dan bijvoorbeeld een hondenlever. Ook ontstekingen aan de lever komen vaak voor bij katten.
Vaak kunnen we leverproblemen bij katten goed behandelen. Echter, de oorzaak van het leverprobleem en de mate van aantasting is hierin erg belangrijk. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken die u moet weten over leverproblemen bij de kat.
Wat is de functie van de lever bij de kat?
De lever wordt ook wel de fabriek van het lichaam genoemd. De taken van de lever zijn zeer uitgebreid. Hieronder staan de belangrijkste:
- Rol in het suiker metabolisme
Het omzetten van suikers, het opslaan van suikers, verwerken van hormonen zoals insuline, glucagon en groeihormoon.
- Rol in het vetmetabolisme
De lever is essentieel in de verwerking en het aanmaken van alle essentiële vetten
- Rol in het eiwitmetabolisme
Het aanmaken van bijna alle aminozuren, stollingseiwitten, albumine enz.
- Rol in de vitaminemetabolisme
Activeren en opslag van vitamines
- Immunologische functie.
De lever is een belangrijk afweerorgaan
- Verwerken van hormonen
- Verteringsfunctie
- Verwerken van afvalstoffen en gifstoffen zoals medicatie
Kortom, de lever heeft een zeer uitgebreid takenpakket en is daarom zeer essentieel voor het normaal functioneren van de kat.
Hoe ontstaan leverproblemen bij de kat en hoe worden ze behandeld?
Er zijn veel verschillende oorzaken van leverproblemen. Hieronder worden de belangrijkste besproken en tevens de behandeling ervan. De behandeling verschilt namelijk nogal afhankelijk van de oorzaak.
- Acute leverontsteking (hepatitis)
Dit komt soms voor bij katten. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken zoals virale infecties, vergiftigingen en infecties met bacteriën zoals leptospirosis of sepsis (bloedvergiftiging.
Bij acute hepatitis is de lever acuut ontstoken en zijn de bloedwaardes praktisch altijd gestegen (ALT, ALKP, AST, GGT). Afhankelijk van de ernst kan er massale celsterfte optreden. De dieren kunnen zeer kritiek ziek zijn en sterfte is geen uitzondering. Indien de acute fase overleefd wordt kan volledig herstel optreden. De behandeling bestaat uit tender loving care. De katten moeten opgenomen worden voor intensieve zorg.
- Levertumoren
De meest voorkomende tumor in de lever is maligne lymfoom, een vorm van leukemie en een tumor uitgaande van de afweercellen van het lichaam, de lymfocyten. Soms komen er grote tumoren vanuit de lever voor (laaggradig maligne carcinoom). Deze dragen een goede prognose en genezen vaak na chirurgie.
- Cholangiohepatitis
Dit is een aandoening die vaak bij de kat voorkomt. Hierbij is er een ontsteking van de lever en de galgangen, vaak samen met een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) en darmen (IBD=inflammatory bowel disease). Deze combinatie heet triaditis.
De oorzaak kan (mede) komen door een bacteriële infectie. Meestal is er echter een immuungemedieerde oorzaak (ontstekingen zonder bekende oorzaak) . De behandeling is met ontstekingsremmers, daarnaast wordt vaak leverondersteunende medicatie gegeven.
Dit is een aandoening die typisch bij de kat voorkomt (en cavia). Als een kat (met name een kat met overgewicht) om welke reden dan ook stopt met eten zal de kat overgaan op vetverbranding. Deze vetten komen vrij vanuit het vetweefsel en worden verwerkt in de lever. De lever van de kat kan dit niet goed aan en zal deze vetten stapelen in de levercellen waardoor deze gaan afsterven. Dit resulteert in leverfalen. De behandeling bestaat uit leverondersteunende medicatie. Het is daarnaast essentieel dat de kat weer start met eten. Indien noodzakelijk kan bijvoorbeeld een slokdarm sonde geplaatst worden. De prognose is meestal gunstig als de onderliggende oorzaak weggenomen kan worden.
- Overige oorzaken
Sommige ziektes elders in het lichaam kunnen ook leiden tot gestegen leverenzymen (ALT, ALKP, AST). Meestal echter ontstaat er geen leverfalen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een schildklierproblemen, medicijngebruik, darmklachten enz. Behandeling is soms niet nodig of bestaat uit het wegnemen van de onderliggende oorzaak.
Heeft uw kat mogelijk een leverprobleem of heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Leverproblemen kat: een normale lever.
Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail