Obstipatie bij de kat

Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Maar als uw dier 3 dagen geen ontlasting heeft gehad, of moeite heeft met ontlasten, dan kan er sprake zijn van obstipatie (het niet kunnen kwijtraken van ontlasting). Dit komt vaker voor bij oudere dieren.

Oorzaken van obstipatie

Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot obstipatie.
  • Te weinig drinken:
    katten zijn slechte drinkers. Door te weinig drinken droogt de ontlasting in en is er meer kans op obstipatie. Enkele voorbeelden om het drinken van uw kat te stimuleren zijn: meerdere drinkbakjes op diverse plekken in huis, een drinkfontein of het voeren van nat voer.
  • Te weinig bewegen:
    onze huiskat van tegenwoordig heeft er nog wel eens een handje van om heerlijk de hele dag in de vensterbank in de zon te liggen. Geef ze eens ongelijk?! Echter heeft weinig beweging het gevolg dat onze darmen ook minder actief zijn. Beweging kan men stimuleren door samen te gaan spelen (bal, speelmuisjes, laserlamp) of door het voer aan te bieden in spelvorm (voedingspuzzels).
  • Haren:
    met name in het verharingsseizoen en bij langharige rassen worden nog wel eens veel haren opgegeten tijdens het wassen van de vacht. Borstel uw kat daarom regelmatig, of laat een trim(st)er dit doen.
  • Medicatie: 
    bepaalde medicijnen kunnen de activiteit van de darmen doen afnemen. Een voorbeeld zijn opiaten. Uw dierenarts zal u hierover informeren.
  • Weerzin: 
    katten zijn eigenzinnige dieren en weten vaak precies hoe hun “toilet” eruit dient te zien. Als de bak niet schoon genoeg is, het verkeerde grit bevat of op een andere plek wordt gezet, dan kan dit een reden zijn voor de kat om niet te willen ontlasten (of plassen). Bedenk daarom altijd of er recent hierin iets is veranderd.
  • Pijn: 
    vooral bij oudere katten kan pijn een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan slijtage van de rug en de kromme houding die hierdoor niet meer aangenomen kan worden. De deksel van de bak afhalen, waardoor de kat minder krom zit kan dan bijvoorbeeld al een oplossing zijn. Of men kan een toiletbak kiezen met een lagere instap.
  • Nierproblemen: 
    als de nieren niet goed functioneren plas je teveel water uit, waardoor je uitgedroogd kan raken. Het lichaam gaat daarom op andere plekken vocht weghalen, waaronder je darmen. Hierdoor kan de ontlasting teveel indrogen en wordt het ontlasten moeizamer.
Als bovenstaande oorzaken niet van toepassing zijn, of als uw kat ook andere ziekteverschijnselen vertoont, dan is het verstandig om hem of haar na te laten kijken door een dierenarts. Er zijn namelijk nog meergezondheidsredenen die ten grondslag kunnen liggen aan obstipatie. Voorbeelden zijn: een nauw bekken door een (oude) bekkenbreuk, rugproblemen, schildklierproblemen etc. Vele van deze aandoeningen komen met name voor bij oudere katten. Een extra reden dus om vooral bij uw oudere huisdier dagelijks even een blik in de kattenbak te werpen!
Afhankelijk van de oorzaak waar de dierenarts aan denkt kan er aanvullend onderzoek worden gedaan in de vorm van bloedonderzoek of een röntgenfoto.

Behandeling van obstipatie

De behandeling van obstipatie hangt af van de oorzaak. Vaak wordt in eerste instantie de ontlasting verwijderd uit de dikke darm. Bij milde obstipatie kan dit door het geven van een laxeermiddel. Dit kan via de mond gegeven worden of rectaal. Het effect berust op het feit dat het middel vocht aantrekt, waardoor de harde ontlasting zacht wordt gemaakt en kan passeren. Tevens stimuleert het de darmen om beter samen te trekken en de ontlasting voort te stuwen. Omdat de dieren vaak ook uitgedroogd zijn kan er infuus gegeven worden. Soms is de obstipatie zo ernstig dat het legen van de dikke darm onder narcose moet gebeuren.
Uiteraard proberen we dit te voorkomen en daarom is het zo belangrijk om de oorzaak van de obstipatie te achterhalen. Mocht deze niet te behandelen zijn, of niet gevonden worden, dan bestaat er speciale voeding Royal Canin Fibre of een laxeermiddel dat als onderhoud gegeven kan worden om problemen te voorkomen.
Heeft uw kat verschijnselen van obstipatie? Neemt u dan contact met ons op.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram