Mijn kat drinkt en plast veel.

Veel drinken en plassen is een veel voorkomend probleem bij katten. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Op deze pagina gaan we dieper in op de meest voorkomende oorzaken en wat er het beste aan gedaan kan worden.
Veel-drinken-kat
Veel drinken en plassen komt geregeld voor bij katten en wijst vaak op een medisch probleem.

Hoeveel moet een kat normaliter eigenlijk drinken?

Katten hebben, zeker in vergelijking met mensen, zeer weinig water nodig om te overleven. Katten kunnen hun urine namelijk zeer goed concentreren en lijken in dat opzicht haast wel woestijndieren. Het is volkomen normaal dat een kat die natvoeding eet amper of niet drinkt. In de voeding zit dan voldoende vocht om te overleven voor die kat.
Als u uw kat dus regelmatig ziet drinken (en zeker als dit vroeger niet het geval was) en/of als de kattenbak vaker gereinigd moet worden vanwege een toegenomen urineproductie is dat een sterke aanwijzing dat er iets aan de hand is. Het is dan verstandig contact op te nemen met ons of een collega dierenarts.
Als richtlijn voor een normale vochtbehoefte voor een kat gebruiken we 40-60 ml per kg per 24 uur. Een kat van 4 kg zal dus aan vocht gemiddeld 200 ml per etmaal nodig hebben. Aangezien blikvoer al gauw voor meer dan de helft uit water bestaat komt een groot gedeelte van de vochtbehoefte uit (blik)voeding.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van veel drinken en plassen bij de kat?

  • Een nierprobleem. Als de nieren niet goed werken gaat het concentrerend vermogen van de nieren achteruit. Hierdoor verliest de kat meer vocht waardoor hij meer gaat plassen.
  • Een leverprobleem. Katten met een leverprobleem drinken en plassen vaak meer.
  • Een urineweginfectie. Zeker als deze zich in de nieren bevindt kan dit veel drinken en plassen geven. Zie ook een blaasontsteking bij de kat. Met name bij oudere poezen zien we zeer geregeld urineweginfecties.
  • Suikerziekte (diabetes mellitus). Katten met suikerziekte drinken en plassen zeer veel.
  • Maligne lymfoom. Hierbij kan een verhoogd gehalte aan calcium in het bloed optreden wat leidt tot veel drinken en plassen.
  • Een schildklierprobleem. Dit is een zeer veel voorkomende aandoening bij de kat waarbij de kat meestal meer gaat eten, gaat afvallen en vaak ook meer gaat drinken.

Welke onderzoeken doen we als een kat veel drinkt of plast?

We beginnen met een goed urine onderzoek. Hierbij gaan we kijken of deze goed geconcentreerd is, kijken we onder de microscoop of er bacteriën, bloed of andere afwijkingen in zitten en kijken we of er sprake is van een toegenomen eiwitgehalte. Soms doen we aansluitend een bacterie kweek op de urine.
Daarnaast is een goed en uitgebreid bloedonderzoek belangrijk. Via een bloedonderzoek beoordelen we de lever, nieren, schildklier, de bloedcellen en vele andere zaken.

Soms is het nodig aanvullende onderzoeken te doen. Denk dan aan een röntgenonderzoek of een echografie.

Met een goed onderzoek is de oorzaak van het vele drinken en plassen bij de kat bijna altijd gfoed te achterhalen.

Wat is de prognose als mijn kat veel drinkt of plast?

Dit hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. Vele aandoeningen kunnen we gelukkig goed behandelen. Kijk op de betreffende aandoening pagina’s om te lezen wat de behandelmogelijkheden zijn.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram