Home > Over Caressa > Folders > Informatiebrief over nazorg na een operatie
Informatiebrief over nazorg na een operatie
Uw hond of kat is in het Dierenziekenhuis onder narcose geweest (of zal onder narcose gaan) voor een behandeling of operatie. Wij geven onze patiënten afhankelijk van het soort ingreep en de risico ervan een specifiek voor die patiënt samengestelde narcose om de ingreep zo veilig mogelijk te laten verlopen.
Situatie na narcose
Door de narcose kan de lichaamstemperatuur, normaal tussen de 38 en 39 graden, dalen. Ook heeft narcose invloed op de ademhaling en de bloedsomloop. Na de narcose zal dit allemaal weer terugkeren naar normaal. Het kan echter een tijdje duren voordat alles weer helemaal normaal is. Daarom zijn huisdieren na narcose vaak onrustig en kunnen ze piepen, rillen, jammeren of met de kop zwaaien. Het lijkt alsof uw dier dan pijn heeft. De oorzaak echter van dit gedrag is het uitwerken van de narcose, niet de pijn! Wij geven tijdens en na de operatie zeer sterke pijnstillers. Deze zorgen ervoor dat de pijn zoveel als mogelijk verdwijnt. Helaas kan de pijn, zeker bij grote operaties, nooit helemaal weggenomen worden. Door goede pijnstilling kan dit gelukkig wel tot een minimum beperkt blijven.
De volgende punten zijn voor u belangrijk om in de gaten te houden kort na (met name de eerste 12 uur) de narcose:
1: Warme plaats
Leg uw dier op een warme plaats (maar niet op een hete plaats, in de volle zon of tegen een kokende verwarming) onder een handdoek of deken, evt. met een niet te hete kruik in een handdoek gewikkeld.
2: Geef rust
Laat uw dier zoveel mogelijk met rust. Een vertrouwde, schemerige omgeving heeft de voorkeur. Het liefst op een lage veilige plek, omdat uw huisdier door de narcose nog gedesoriënteerd kan zijn.
3: Kleine porties voeding
Te snel eten na een operatie geeft geregeld misselijkheid en braken tot gevolg, geeft u daarom het liefst kleine porties eten en wacht minimaal een aantal uur tot na de operatie. Het kan zijn dat uw huisdier op de dag van de operatie geen eetlust heeft, dit is niet erg.
4: Drinken
Uw dier mag uiteraard wel drinken na de operatie. Zorg ervoor dat het dier niet teveel in een keer drinkt, geef liever kleine beetjes lauwwarm water.
5: Wondgenezing
De eerste 10 dagen na de operatie moet uw dier rustig blijven om een optimale wondgenezing te verkrijgen. Dus geen bokkensprongen of balspelletjes en niet zwemmen. Wij adviseren u om katten deze periode binnen te houden.
6: Kraag
Veel likken kan tot irritatie of een ontsteking leiden. Wij adviseren daarom om uw huisdier een kraag om te doen. Mocht uw huisdier de kraag niet accepteren dan kunt u ook uw huisdier een Medical pet shirt aan doen om deze problemen te voorkomen. Deze zijn in onze praktijken te koop.
7: Eventueel medicatie
Mocht het nodig zijn dan krijgt uw dier medicijnen mee (bijvoorbeeld antibiotica of pijnstillers). Geef deze medicijnen volgens de instructies op het etiket en maak de kuur antibiotica altijd af.
Tot slot: Blijft uw dier na de operatie erg sloom, braakt hij/zij veelvuldig of vertrouwt u iets niet met betrekking tot zijn/ haar gezondheid? Neem dan gerust contact met ons op!