Insulinoom bij de fret

Insulinoom is een ziekte waarbij teveel insuline wordt aangemaakt. Deze aandoening komt  vaak  voor bij de fret. De klachten kunnen geleidelijk of zeer plots (acuut) ontstaan. Meestal zien we in de praktijk deze aandoening als spoedgeval: de fret wordt sloom of buiten bewustzijn binnen gebracht. Een snelle behandeling geeft vaak snel verbetering, maar soms is er al blijvende schade opgetreden.

Wat is een insulinoom?

Een insulinoom is een tumor van de alvleesklier, meestal zijn er meerdere kleine gezwellen. De cellen van deze gezwellen produceren insuline. Zo wordt er veel meer insuline aangemaakt dan het lichaam nodig heeft! Er is dus een overschot aan insuline. Hierdoor ontstaan de lichamelijke klachten. Het is het tegenovergestelde van suikerziekte, daarbij is er een tekort aan insuline. Insuline is een stof die zorgt voor de opname van suiker vanuit het bloed naar de cellen. Bij een overschot aan insuline daalt de bloedsuikerspiegel in het bloed.

Wat zijn de klachten die optreden bij een fret met een insulinoom?

De klachten ontstaan door een te lage bloedsuiker spiegel. De fret kan geleidelijk aan zwakker worden of heel plots erg ziek worden. We zien deze ziekte bij de fret vanaf de leeftijd van 3 jaar en het komt bij zowel mannetjes als vrouwtjes voor.
Volgende symptomen kunnen dan optreden:
  • zwakte
  • meer slapen, sloomheid
  • verminderde coördinatie, door de pootjes zakken, voornamelijk thv de achterpootjes
  • veel speekselen
  • glazige blik
  • epileptische aanvallen
  • bewusteloosheid

Hoe kunnen we de diagnose insulinoom bij de fret stellen?

Aan de hand van de klachten hebben we meestal al een sterk vermoeden. Met een bloedtest kunnen we de suikerspiegel bepalen. Deze waarde is bij een fret met een insulinoom heel laag. Een lage bloedsuiker waarde noemen we hypoglycemie, ook wel “hypo” genoemd.  Bloedsuikerwaarden onder 60mg/dl of 3.3 mmol/L ondersteunen de diagnose.

Behandeling van insulinoom bij de fret

  • Operatie:
    Tijdens de operatie worden zoveel mogelijk gezwelletjes in de alvleesklier weg genomen. Het is echter niet mogelijk om alle gezwelletjes weg te halen, omdat het om veel kleine bobbeltjes gaat. Dit is een specialistische operatie.
  • Met medicijnen:
    met medicijnen kunnen we de klachten behandelen, maar deze stoppen de groei van de tumor niet. De medicijnen die gebruikt worden zijn prednison en diazoxide. Daarnaast moet ook het dieet aangepast worden. Geef meerdere malen op de dag een eiwitrijke maaltijd, of laat een bakje brokjes de hele dag staan. Voer met suikers en veel koolhydraten moeten vermeden worden. Suikers stimuleren namelijk de insuline afgifte. Geef alleen suiker (druivensuiker) tijdens een aanval van lage bloedsuiker.
  • Spoed behandeling:
    Tijdens een aanval van hypoglycemie (lage bloedsuiker spiegel) moet direct actie ondernomen worden. Wrijf druivensuiker op het tandvlees, alternatieven zijn siroop en honing. Zorg dat de fret zich niet verslikt en pas op dat je niet per ongeluk gebeten wordt als je fret een aanval heeft. Vaak voelt de fret zich direct wat beter, zo niet neem dan direct contact op. Ook met andere vragen kunt u natuurlijk bij ons terecht! Het behandelprotocol voor hypoglycemie bij de kat kan ook zeer goed gebruikt worden voor de glycemie-te-laag-suikerfret.

Heeft uw fret mogelijk een insulinoom of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Insulinoma-fret
Insulinoma bij de fret: Fretten zijn zwak en moe.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram