Home > Overige dieren > Kaalheid bij de fret
Kaalheid bij de fret
Een vacht die dun wordt of zelfs volledige kaalheid is een veel voorkomend probleem bij de fret. Een fret kan kaal worden doordat de haren uitvallen, afbreken of doordat de haren door de fret zelf afgebeten of uitgetrokken worden.
Uitval van de haren kan een normaal en onschuldig verschijnsel zijn, zoals de rui. De rui treedt twee keer per jaar op, in het voorjaar en in het najaar. Maar wordt een fret echt kaal, dan is het verstandig om hem of haar te laten onderzoeken. Kaalheid kan namelijk een symptoom zijn bij ernstige ziekten.
Er zijn veel verschillende oorzaken van vachtproblemen of haarverlies bij de fret. Soms is er naast kaalheid ook een probleem van de huid. En soms zijn er andere lichamelijke klachten aanwezig. Het is belangrijk om de fret volledig te onderzoeken, en niet alleen naar de haren te kijken.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van kaalheid bij de fret?
- Kaalheid bij een drachtig teefje: teefjes die gedekt zijn kunnen over het hele lichaam kaal worden. Dit komt omdat bij de fret na de eisprong de wintervacht acuut uitvalt, terwijl de zomervacht nog kort is. Dit is een normaal verschijnsel bij gedekte teefjes.
- Onvoltooide rui: zowel mannetjes als vrouwtjes fretten kunnen in de nazomer en herfst een kale staart krijgen als gevolg van een nog onvoltooide rui.
- Loopse teefjes: de loopsheid bij een vrouwtjes fret duurt erg lang, namelijk van maart tot en met augustus. Tijdens deze loopsheid produceert het lichaam van de fret heel veel geslachtshormoon. Hierdoor kan de fret kaal worden. Het haarverlies treedt op ter hoogte van beide zijden van de buik en staart en is symmetrisch. Naast kaalheid ontstaan er ook andere ernstige klachten zoals gewichtsverlies en sloomheid. Dit komt doordat het geslachtshormoon een onderdrukking geeft van het beenmerg. Het is een ernstige aandoening, waarbij direct ingegrepen moet worden door de dierenarts. Lees meer over beenmergonderdrukking bij loopse teefjes.
- Voeding: door een verkeerde voeding kunnen problemen met de vacht ontstaan. Bijvoorbeeld door een tekort aan: eiwit, essentiële vetzuren, vitamine E, vitamine B, zink of biotine.
- Staartbijten en vachtplukken: kan veroorzaakt worden door verveling, een verkeerde voeding, jeuk of pijn. Jeuk kan bijvoorbeeld ontstaan door parasieten zoals vlooien en schurftmijten (sarcoptes schurft).
- Schimmel: huidschimmels kunnen kale plekjes veroorzaken.
- Bijnierproblemen: bij ziekte van de bijnieren worden teveel hormonen geproduceerd. Door deze overmaat aan hormonen treedt haarverlies op. De fret wordt kaal ter hoogte van buik, flanken en staart. Vervolgens kan de rug en zelfs het hele lichaam kaal worden. Lees meer over ziekte van de bijnieren bij de fret.
- Restovaria: er is bij de sterilisatie een stukje van de eierstok achtergebleven.
- andere oorzaken: bij elke ernstige ziekte kan de vacht dof en dun worden. Ook na een ziekte of zware operatie zien we soms dat de vacht (tijdelijk) minder mooi is.
Heeft uw fret last van kaalheid of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Kaalheid bij de fret.
Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail