Sterilisatie van een konijn

Zal ik mijn konijn wel of niet laten steriliseren?

Wij adviseren om vrouwtjeskonijnen (voedsters) te laten steriliseren voor de leeftijd van 2 jaar. Een konijn kan gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden (vanaf 4 maanden bij dwergrassen en vanaf 9 maanden bij reuzenrassen). Bij de sterilisatie (eigenlijk castratie) verwijderen we de eierstokken en de hele baarmoeder.
Hieronder zullen we de voordelen en nadelen van sterilisatie toelichten:

De voordelen van sterilisatie:

  • Preventie van baarmoederkanker: door konijnen op jonge leeftijd te steriliseren kunnen baarmoedertumoren voorkomen worden. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwtjeskonijnen. Bij 50% tot zelfs 80% van de voedsters ouder dan 4 jaar ontstaat baarmoederkanker.
  • Preventie van andere aandoeningen van de eierstokken en baarmoeder, zoals: baarmoederontsteking (pyometra) en cysten.
  • Preventie van melkkliertumoren, zowel de goedaardig als kwaadaardige.
  • Het voorkomen van (ongewenste) dracht en schijndracht. Schijndracht komt veel voor bij konijnen en is medisch gezien niet schadelijk. Het kan echter wel erg stressvol zijn voor het konijn: het lichaam gedraagt zich alsof het drachtig is. Er is melkklierontwikkeling en melkproductie, het konijn bouwt een nest  (en trekt hier eigen haren voor uit) en kan territoriaal en agressief beschermend worden. Sommige konijnen hebben een verminderde eetlust en kunnen hierdoor maagdarmproblemen krijgen. Ook voor eigenaar en hokgenootjes kan dit een stressvolle periode zijn.
  • Preventie van agressief gedrag. Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen soms erg agressief gedrag vertonen als ze geslachtsrijp en volwassen zijn. Het is een manier om zichzelf te beschermen, hun territorium te verdedigen en hun sociale rang veilig te stellen.
  • Het voorkomen van urine sproeien. Mannetjes en vrouwtjes kunnen sproeien om hun territorium te markeren. Om dit te voorkomen kunnen konijnen het best gesteriliseerd of gecastreerd worden vlak voor of vlak na hun seksuele volwassenheid.

De nadelen van sterilisatie:

  • De sterilisatie is een operatie die onder algehele narcose verloopt. Zoals aan elke operatie en narcose zit hier een risico aan. Dit risico proberen we zo veel mogelijk te beperken door  aangepaste narcose en perfecte controle tijdens de narcose. Na de operatie gaat het konijn bij ons in de couveuse die lekker warm is en het konijn wordt voorzien van extra zuurstof. Als het konijn mee naar huis mag is het belangrijk om haar goed te controleren. Ze moet zelf eten, keutels hebben en alert zijn.
  • De ingreep is onomkeerbaar, dit betekent dat het konijn na de sterilisatie geen nestje meer kan krijgen.
Indien u uw konijn wilt laten steriliseren, dan is zij bij ons in goede handen. Wij hebben ruime ervaring in deze ingreep!
Wilt u meer weten over het laten steriliseren van uw konijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram