Echografie

Ook voor een echografisch onderzoek kunt u bij ons terecht. Bekend is natuurlijk de zwangerschapsecho, welke vanaf dag 28 gemaakt kan worden. Hiermee kunnen we een goede schatting geven van het te verwachte aantal pups of kittens. Met behulp van echografie kunnen we ook de buik en het hart goed onderzoeken.

Drachtecho

In theorie is een foetus op echografie te zien vanaf 21 dagen. Echter, het is een stuk makkelijker en daardoor betrouwbaarder om 25 dagen aan te houden. Dit geldt zowel voor de hond als de kat. Tot ca 35 dagen is met echo een redelijke schatting te geven van het aantal te verwachten pups of kittens. Echter, echografie is op dit vlak nooit 100% zeker. Radiologie is wel 100% betrouwbaar in het schatten van het aantal pups of kitten maar kan pas vanaf 45 dagen dracht. Wij kunnen de beelden op USB stick of op CD branden voor u. Tevens is heel goed het hart te zien en alle organen van de pups/kittens. Omdat dit niet alleen heel informatief is maar ook gewoon heel leuk zijn er veel baasjes die bij ons komen voor een “pretecho”. Dit kan geen kwaad voor moeder en de foetussen.

Buikecho

Een buikecho is één van de belangrijkste methodes om de inwendige organen te onderzoeken. Via een buikecho kunnen wij de lever (zie leverproblemen bij de hond of leverproblemen bij de kat), nieren (zie nierproblemen kat of nierproblemen hond), milt, blaas, maag, darmen, baarmoeder en andere buikorganen goed in beeld brengen. Hierdoor zijn vele (niet alle) afwijkingen op echografie te zien. Een buikecho geeft in de regel meer informatie dan een röntgenfoto van de buik.

Hartecho

In de diergeneeskunde is hartechografie of echocardiografie de belangrijkste methode om het hart te onderzoeken. Het vergt een zeer ervaren echocardiograaf om betrouwbaar een diagnose te kunnen stellen. Binnen Caressa Dierenziekenhuizen worden alle hartecho’s uitgevoerd door dierenartsen Ilonka Hartzheim, Aukje Swarte en Gert-Jan van Barneveld. Zij zijn zeer ervaren in de echocardiografie en voeren deze onderzoeken al meerdere jaren bij gezelschapsdieren uit. Kijk voor meer informatie over hartproblemen op

Video afspelen

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram