De VacciCheck – Titerbepaling

De VacciCheck is een test bij de hond en kat waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen het canine parvovirus (CPV), canine distempervirus  (CDV, ofwel hondenziekte) en canine adenovirus (CAV, ofwel besmettelijke leverziekte), dit noemen we ook wel een titerbepaling. Bij de kat wordt gecontroleerd op het feline herpes virus type I, het feline calici virus en het feline parvo virus.

Normaal vaccinatie schema: de grote en de kleine cocktail.

Honden worden tegen verschillende ziektes gevaccineerd:
  • Canine parvovirus
  • Canine distempervirus (Hondenziekte)
  • Canine adenovirus (besmettelijke leverziekte)
  • Leptospirose (Ziekte van Weil)
  • Kennelhoest
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de bescherming na vaccinatie tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus bij sommige honden langer aanhoudt dan de gebruikelijke drie jaar. Wanneer uit de test blijkt dat er nog voldoende afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn, hoeft het dier niet gevaccineerd te worden. Een hond dient jaarlijks echter wel gevaccineerd te worden tegen leptospirose (Ziekte van Weil) en kennelhoest.
De VacciCheck kan ook worden gedaan bij pups, om het optimale tijdstip te bepalen voor vaccinatie. Puppies krijgen via de moedermelk afweerstoffen. Op het moment dat de afweerstoffen in het bloed nog hoog zijn van de pup, heeft vaccinatie geen zin. Beter is het dan om na 3 weken nogmaals te titeren. Op deze wijze kunnen wij precies bepalen welk moment het juiste is om te vaccineren.
vaccinatieschema-hond
Eenmaal per 3 jaar vaccineren we met de grote cocktail, in de tussengelegen jaren vaccineren we met de kleine cocktail. Op 7 jaar leeftijd krijgt de hond opnieuw de grote cocktail.

Een titerbepaling in plaats van vaccineren

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de bescherming na vaccinatie tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus bij sommige honden langer aanhoudt dan de gebruikelijke drie jaar. Door middel van een titerbepaling kan voor elke hond de nog aanwezige bescherming tegen deze drie virussen worden bepaald. Wanneer de bescherming nog voldoende is, hoeft de hond dat jaar niet te worden gevaccineerd tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus. De hond dient elk jaar nog wel gevaccineerd te worden voor leptospirose en kennelhoest. De titerbepaling is bedoeld voor:
  • De hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen.
  • De hond die een overgevoeligheidsreactie heeft laten zien op een eerdere vaccinatie (allergische reactie).
  • De hond die een onbekende voorgeschiedenis heeft.
  • De hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft.

Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?

U kunt bij een van onze ziekenhuizen of klinieken een afspraak maken voor een titerbepaling (VacciCheck). Net als bij een vaccinatie consult zullen wij uw dier lichamelijk onderzoeken. Voor de titerbepaling zullen wij bloed afnemen(enkele druppels zijn voldoende). Dit bloed wordt op een van onze ziekenhuizen verzameld en eenmaal per week wordt de VacciCheck uitgevoerd. De uitslag van de VacciCheck zal telefonisch met u worden besproken. Is de bescherming nog voldoende dan kan afhankelijk van de hoogte van de uitslag de vaccinatie voor een aantal jaar worden afgetekend.  Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie.

Wat zijn de kosten van een titerbepaling (VacciCheck)?

Wilt u een titerbepaling laten uitvoeren of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram