Slakkengif vergiftiging bij de hond

Een slakkengif vergiftiging (metaldehyde) is een zeldzaam voorkomende vergiftiging bij de hond. Het is één van de ernstigste vergiftigingen die we kennen bij de hond en het is enorm belangrijk om iedere hond die mogelijk slakkengif heeft opgegeten zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen.

Wat is slakkengif?

Slakkengif wordt gebruikt in tuinen om slakken te doden. Het zijn korrels die op plekken gestrooid worden waar slakken zitten. Het zijn meestal blauwgekleurde korrels. Honden eten de korrels soms uit de tuin of als ze bij een verpakking kunnen komen.
Slakkengif

Een met de leishmania besmette zandvlieg prikt een gezonde hond. Hierdoor raakt de gezonde hond besmet met de leishmania parasiet. De met de leishmania parasiet besmette hond kan op zijn beurt een gezonde zandvlieg besmetten met de leishmania parasiet.

Wat voor symptomen heeft een hond met een slakkengif vergiftiging?

De symptomen beginnen snel na het innemen van het slakkengif. De hond begint met knipperen met de ogen en trillingen aan de bek. Al snel treden er spierrillingen op en treden er algemene krampen en spasmen op. Hierna raakt de hond buiten bewustzijn en kan er door de ernstige spierkrampen oververhitting ontstaan met hersenschade als gevolg. Soms treedt er na 2-3 dagen leverfalen op. Het is belangrijk om de leverenzymes dus te controleren na de inname van slakkengif.

Hoe behandel je een vergiftiging met slakkengif bij de hond?

Als je er snel bij bent kan de dierenarts de hond laten braken. Als er echter al krampen zijn begonnen kan dit risicovol zijn en is het verstandiger de maag leeg te spoelen onder narcose. Hierna kan het toedienen van actieve kool het opnemen van slakkengif verhinderen. Honden met een slakkengif vergiftiging moeten opgenomen worden en krijgen de volgende behandeling:
  • Infuus.
  • Middelen tegen de spierkrampen.
  • Controle van de leverwaardes.
  • Afkoelen als de hond oververhit is geraakt.

Wat is de prognose van een slakkengif vergiftiging bij de hond?

Als je er op tijd bij bent en er wordt snel en goed ingegrepen kunnen de meeste honden gered worden. Als er hersenschade is ontstaan is de prognose slecht.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram